- 1. Qui pot sol·licitar les mesures?
- 2. En què consisteixen les mesures?
-
a. Carència en l'amortització de capital de 5 anys.
-
b. Ampliació del termini d'amortització fins a un total de 40 anys a comptar des de la concessió del préstec.
-
c. Reducció del tipus d'interès aplicable a l'euríbor – 0,10 % durant el termini de carència (o tipus fix si en té).
-
d. Eliminació de la clàusula sòl.
- 3. Quins són els requisits per accedir a les mesures?
-
a. El total d’ingressos de la unitat familiar ha de ser inferior a 3 vegades l’IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples anual de 14 pagues), és a dir, un límit de 25.200 euros. Aquest límit serà de 4 vegades l’IPREM si hi ha cap membre a la unitat familiar amb una discapacitat superior al 33 %, o que es trobi en situació de dependència o incapacitat laboral permanentment, amb un límit de 33.600 euros. I de 5 vegades l’IPREM, és a dir, un límit de 42.000 euros si el sol·licitant titular del préstec o crèdit hipotecari té paràlisi cerebral, malaltia mental o discapacitat intel·lectual, amb un grau del 33 %, és una persona amb discapacitat física o sensorial amb un grau de discapacitat reconegut del 65 %, o el cuidador del sol·licitant titular del préstec té una malaltia greu acreditada que l’incapaciti per realitzar una activitat laboral.
-
b. Que en els quatre anys anteriors a la sol·licitud, les circumstàncies econòmiques de la unitat familiar hagi patit una alteració significativa. En concret, si l’esforç que representa la càrrega hipotecària sobre la renda familiar s'ha multiplicat per 1,5 com a mínim, o hagin sobrevingut circumstàncies familiars d'especial vulnerabilitat (família nombrosa, monoparental amb fills a càrrec, unitat familiar amb menors, violència de gènere, persones més gran de 60 anys, discapacitat).
-
c. Que la quota hipotecària sigui superior al 50 % dels ingressos nets que percep la unitat familiar en total (serà del 40 % en alguns casos d’especial discapacitat, dependència o incapacitat).
Únicament per aplicar les mesures complementàries i substitutives de quitança, dació en pagament i lloguer en cas d’execució de l’habitatge habitual han de concórrer, també caldrà que es compleixin els requisits següents:
-
• El conjunt de la unitat familiar no tingui altres béns o drets patrimonials suficients amb què fer front al deute.
-
• L’habitatge hipotecat sigui l'únic habitatge en propietat del deutor o deutors i el préstec es concedís per adquirir-lo.
-
• El préstec o crèdit no tingui altres garanties, reals o personals. En cas que hi hagi codeutors que no formin part de la unitat familiar hauran d'estar inclosos en les circumstàncies anteriors.
-
- 4. Quina documentació cal aportar?
-
a. Documentació sobre els ingressos rebuts pels membres de la unitat familiar (caldrà presentar la documentació que correspongui a les seves circumstàncies):
-
• Certificat de rendes i, si escau, certificat d'haver presentat l'Impost sobre el Patrimoni. Els ha d'expedir l'Agència Estatal d'Administració Tributària o l'òrgan competent de la seva comunitat autònoma i han de reflectir l’últim exercici tributari.
-
• Últimes tres nòmines percebudes.
-
• Certificat en què figuri la quantitat mensual que rep en concepte de prestacions o subsidis per atur. El document l'ha d'emetre l'entitat gestora de les prestacions.
-
• Certificat acreditatiu dels salaris socials, les rendes mínimes d'inserció, l’ingrés mínim social o ajuts similars d'assistència social concedides per l’Estat, les comunitats autònomes i les entitats locals corresponents.
-
• En cas que siguis treballador per compte propi, si perceps la prestació per cessament d’activitat hauràs d’aportar el certificat en què figuri la quantitat mensual que perceps. El document te l'ha d'expedir l'òrgan gestor corresponent.
-
-
b. Documentació sobre el nombre de persones que viuen a l'habitatge:
-
• Llibre de família o document acreditatiu de la inscripció com a parella de fet.
-
• Certificat d’empadronament en què figurin les persones empadronades a l'habitatge. El certificat ha d'incloure, almenys, els sis mesos anteriors al moment en què presentis els documents acreditatius d'estar en risc de vulnerabilitat i fins aquell moment.
-
• Declaració de discapacitat, de dependència o d'incapacitat permanent per dur a terme una activitat laboral.
-
-
c. Documentació relacionada amb la titularitat dels béns:
-
• Certificats de titularitats expedits pel Registre de la Propietat en relació amb cadascun dels membres de la unitat familiar.
-
• Escriptures de compravenda de l'habitatge i de constitució de la garantia hipotecària i altres documents justificatius. I, si escau, d'altres garanties reals o personals constituïdes.
-
-
d. Declaració responsable del deutor o els deutors en què es reflecteixi que compleix amb els requisits exigits, segons el model aprovat per la comissió constituïda per al seguiment del compliment del “Codi de Bones Pràctiques”.
Si el Banc té en poder seu aquestes dades o la documentació acreditativa sobre algun dels punts indicats, com a sol·licitant, no caldrà aportar-les. No obstant això, per acreditar que compleixes les condicions perquè se't concedeixi la mesura, podràs autoritzar, expressament i per escrit, que s'obtingui informació directament de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, de les Entitats Gestores de la Seguretat Social i dels Registres de la Propietat i Mercantils.
- 5. Com es formalitzen les operacions de reestructuració?
-
a. Quan el Banc disposi de tota la documentació necessària, comprovarà que compleixes els criteris per poder accedir a la mesura i formalitzar la reestructuració.
-
b. Els titulars del préstec han de signar l'acord de reestructuració i, si escau, els fiadors i els avaladors. Cal signar-lo de manera manuscrita, electrònica o mitjançant qualsevol altre sistema pactat que permeti atorgar el consentiment vàlidament. L'acord ha de constar com a document públic quan, d'acord amb la llei, sigui exigible per a la seva inscripció en el Registre.
- 6. Com puc sol·licitar més informació i acollir-me a les mesures?
- - Guía
- - Resum del Banc d’Espanya
- - Guia d’eines per al deutor hipotecari amb dificultats de pagament del Banc d’Espanya
- - Simulador d’elegibilitat i aplicació de les mesures dels Codis de Bones Pràctiques
Tots els clients que siguin persones físiques que es trobin en situació d’extraordinària dificultat (“llindar d’exclusió”) i que siguin titulars d’un préstec o crèdit hipotecari sobre un habitatge habitual, que el preu d’adquisició de l’habitatge habitual que constitueix la garantia del préstec o crèdit hipotecari estigui dins dels límits que estableix l’article 5.2 del RDL 6/2012 (límit absolut de 300.000 €).
El Codi preveu, en primer lloc, la Reestructuració del Préstec Hipotecari, que consisteix en:
Així mateix, no comportarà costos per compensació l'amortització
anticipada del crèdit o préstec hipotecari sol·licitada en els 10 anys
posteriors a l'aprovació del pla de reestructuració.
Si la mesura anterior és inviable, com a segona mesura es preveu la
possibilitat de sol·licitar una quitança sobre el deute.
La tercera mesura es preveu quan les mesures anteriors no són suficients,
l’opció de Dació en Pagament de l’habitatge habitual, amb un dret
de lloguer, que ha de ser acceptat per l’entitat, després de la
sol·licitud del deutor. Aquesta mesura no és aplicable en el supòsit que
es trobi en procediment d'execució en què ja s'hagi anunciat la subhasta,
o en què l'habitatge estigui gravat amb càrregues posteriors.
Finalment,
el dret de lloguer en cas d’execució de l’habitatge habitual,
introduït pel RDL 5/2017, serà susceptible d’aplicació després d’un
procediment d’execució hipotecària en què s’hagi suspès el llançament del
deutor executat.
Els sol·licitants han de complir aquests criteris:
Truca'ns al número de telèfon 900 103 723 o envia'ns un correu electrònic a codigodebuenaspracticas@bancsabadell.com.
A més, et facilitem més informació a continuació:
També pots visitar una de les nostres oficines, on trobaràs, en detall, totes les mesures que pots sol·licitar, la documentació acreditativa que cal presentar i la resta d’informació.