Santiago Nadal. Advocat. President de la Comissió de Prospectives del Col·legi d'Advocats de Barcelona
1.- Vostè dirigeix un nou programa, al Col·legi d'Advocats de Barcelona, com a Diputat de la Junta de Govern.
Sóc president de la Comissió de Prospectives. Engeguem programes concrets de desenvolupament dels despatxos d'advocats. Essencialment, per als petits i mitjans, però oberts a tots. Tenim tres eixos essencials: desenvolupament i gestió ("management"); internacionalització de despatxos petits i mitjans; i cerca d'ajudes i subvencions.
2.- Els programes de gestió de despatxos són els clàssics programes de formació?
No. Els nostres programes es refereixen a desenvolupament dels despatxos, des del punt de vista “empresarial”, no jurídic. Són molt pràctics. Volem que els nostres despatxos aprenguin “sobre el terreny” i s'actualitzin en qüestions com: direcció, finances, gestió del temps, formes de facturar, màrqueting o RRHH.
3.- Quins programes específics organitzen?
Tenim uns tallers, que duren 3 mesos. Els col·legiats que s'apunten (15 advocats, en cada taller) reben classes pràctiques, sobre gestió. Són 3 hores setmanals. Els advocats comparteixen la seva situació amb un especialista i aquest els orienta i els dóna línies generals; mengen tots junts, compartint les seves experiències; i finalment, especialista i advocats arriben a conclusions pràctiques i millores concretes, per als seus despatxos.
4.- Ens sembla molt interessant, però massa breu.
A nosaltres també. Per això, després, tenim els Grups de millora contínua. Els membres de cada taller organitzen un grup. Ells mateixos estableixen el seu programa semestral, sobre desenvolupament dels seus despatxos; i sempre pràctic: adaptat a les seves necessitats. El Col·legi els ajuda: per decidir els temes, o buscar “professors”; i els prestem la infraestructura. Segueixen reunint-se mensualment, a l'hora de dinar.
5.- Quants grups hi ha ja?
Cinc. Ens interessa que, a més a més, els grups es coordinin, comparteixin experiències, professors, etc. Per això, els coordinadors organitzen un programa de conferències comunes (mensuals) d'especialistes: Planificación Jurídica o Fundació EAE, etc. Així, es van coneixent tots, compartint experiències, repartint targetes, passant-se casos, aprenent a treballar en xarxa.
Ara, el Col·legi ha posat a la seva disposició (al seu web), un blog que es diu Taller legal. Hi publiquen textos de les conferències o les reunions dels grups, anuncis de cursos externs sobre organització d'empreses, etc.
6.- Quins passos estan donant en la internacionalització dels despatxos?
El Col·legi d'Advocats de Barcelona té una llarga tradició de cooperació “internacionalista”, amb altres col·legis. Per exemple, organitzem “Business Bridges”, que els nostres advocats visiten despatxos o institucions d'una altra ciutat: Brussel·les, Londres, Miami, Xangai, Sao Paulo; o enviem advocats a estades (trimestrals) en un despatx europeu. Ara volem fer més coses.
7.- Quina connexió hi ha entre Internacionalització i Gestió de Despatxos?
Hem establert un programa de cooperació amb altres col·legis d'advocats, sobre desenvolupament de despatxos.
8.- Per exemple?
Amb Leeds (Gran Bretanya). Comencem compartint experiències, en management: organitzem un seminari, que ells, ens van explicar com s'organitzaven els seus distints despatxos (petit, mitjà o gran). Ara, hem repetit, parlant de m àrqueting. Al juny, una delegació dels nostres advocats, de diferents tipus de despatxos i especialitats anirà a Leeds; per fomentar les relacions professionals.
Ho farem, també, amb altres ciutats: Lió, Milà, …
9.- Hem sentit a parlar de la Fira dels Advocats d'Europa i la Mediterrània.
És un gran projecte. Volem que Barcelona sigui seu d'una gran reunió de despatxos europeus i mediterranis; amb especial èmfasi en els petits i mitjans (encara que oberta a tots els advocats). Tindria un doble objectiu: compartir experiències de gestió de despatxos; i brindar una oportunitat, per establir connexions internacionals.
10.- Sembla interessant. Els despatxos de Barcelona es desenvolupen i s'adapten als temps?
Estem segurs que sí. Per descomptat, tenen capacitat i ganes. La prova és que molts s'apunten a les nostres activitats.
11.- I els que no tenen capacitat econòmica per fer-ho?
Estem començant a treballar amb Barcelona Activa (de l'Ajuntament de Barcelona) i amb Acció 10 (de la Generalitat de Catalunya). Tenen programes molt bons i subvencions, per a empreses petites i emprenedors. La nostra idea és que cap despatx es quedi sense les ajudes necessàries, per adaptar-se als temps.
12.- Per acabar, Sr. Nadal: apliquen vostès aquestes experiències a SN ADVOCATS, el seu propi despatx?
Participem activament i aprenem molt. Tenim programes, per aplicar el que aprenem a la nostra realitat.
13.- A què es dediquen a SN ADVOCATS?
Som un despatx mitjà (per als estàndards de Barcelona); i especialitzat: propietat industrial / intel·lectual, dret de la competència, franquícia i distribució. Aquestes dues característiques ens ajuden molt a plantejar-nos una política constant de modernització i adaptació a les circumstàncies canviants del mercat i de la societat.
|