« TORNA A LA PÀGINA PRINCIPAL

JUNY 2010

El web social en l'àmbit professional

Des de fa ja algun temps s'ha instal·lat en el nostre vocabulari habitual el terme Web 2.0, que introdueix el concepte d'un Web més interactiu, participatiu i col·laboratiu que el seu predecessor, el Web 1.0, caracteritzat per una certa rigidesa.

Un dels aspectes que més criden l'atenció, segurament, del que el Web 2.0 ha comportat, ha estat, sens dubte, l'aparició dels social media, concepte relacionat, d'una banda, amb els mitjans de comunicació i, d'una altra, amb les noves possibilitats de què disposen els usuaris per crear una interacció entre els usuaris de la xarxa generant i distribuint continguts que poden ser valuosos per a la resta d'usuaris.

Es pot parlar, per tant, que el Web 2.0 porta associat una vertadera revolució de què els propis usuaris d'internet són els autèntics protagonistes; mentre en el Web 1.0 l'usuari es trobava amb pàgines estàtiques en què únicament podia actuar com a mer observador d'uns continguts predeterminats per l'emissor, el Web 2.0, a través de les eines que posa a disposició dels usuaris –blogs, xarxes socials, wikis, agregadors etc.– s'ha convertit en una plataforma en què la gent intercanvia idees i missatges i s'agrupa segons els seus propis interessos.

Ens referirem en aquest article, concretament, a la importància que en aquest nou context han desenvolupat les xarxes socials, eina que ens ofereix la possibilitat d'interconnectar amb gent amb qui podem tenir uns interessos comuns –tant en l'àmbit personal com en el professional–. A més a més, la immediatesa que ens proporcionen les xarxes socials fa que es pugui produir una autèntica conversa “cara a cara” entre els interessats.

És per això que, malgrat que xarxes tan populars com Facebook o Twitter, tenen, en principi, una marcada finalitat destinada a l'oci, també és possible introduir-nos-hi des d'una perspectiva professional o empresarial. La possibilitat de generar sinergies en aquest àmbit i trobar àmbits en què ens puguem sentir còmodes és àmplia. No podem obviar l'intens creixement que han tingut les xarxes socials des de la seva aparició: segons un estudi de Nielsen (http://www.nielsen.com/), al desembre de 2009 hi havia gairebé 20 milions d'usuaris actius de xarxes socials a Espanya:

I si atenem al “Informe de resultats. Observatori Xarxes Socials 2a onada” elaborat per The Cocktail Analysis (http://www.tcanalysis.com/index.php) al principi d'aquest any, observem que “un 55% dels internautes espanyols de 16 a 45 anys declara accedir diàriament a xarxes socials o comunitats online”, percentatge que “augmenta fins a un 80% quan atenem a una freqüència d'accés setmanal”, dades que ens poden proporcionar una idea del potencial de les xarxes socials.

I com podem utilitzar les xarxes socials des d'un punt de vista professional? Sembla clar que el principal punt de partida de tot empresari o professional per començar a generar negoci és el de “conèixer i que et coneguin”.

Des d'aquest punt de vista, com assenyalàvem anteriorment, la xarxa social per antonomàsia, Facebook, si bé és cert que és principalment coneguda per la seva utilitat com a lloc de trobada de “amics”, també és cert que posa a disposició de l'usuari eines que poden ser utilitzades per fer networking: ens estem referint a les “pàgines”, que a diferència dels perfils personals, són públiques i poden servir per donar a conèixer la nostra línia de negoci, proporcionar informació i fins i tot generar fòrums de debat, fent la relació més participativa.

No podem oblidar l'existència de xarxes socials directament orientades a l'àmbit professional, com és LinkedIn –amb més de 65 milions d'usuaris a tot el món–, on podem crear perfils amb les nostres experiències i èxits en el nostre sector, fent créixer la nostra xarxa de contactes professionals. A LinkedIn també podem trobar “pàgines corporatives” així com grups i debats a què ens podrem sumar segons els nostres interessos i afinitats.

En xarxes socials d'aquest tipus podrem reforçar la nostra “identitat digital”, augmentant la nostra presència a Internet, ja que a través d'elles podríem fins i tot generar un major tràfic cap a la nostra pàgina Web.

Aquest tipus de xarxes socials ens brinden, a més a més, la possibilitat de mantenir-nos informats de l'actualitat del nostre sector de la manera més immediata possible, alhora que nosaltres mateixos, com a usuaris, podem també difondre aquella informació que considerem rellevant i participar o fomentar debats que poden enriquir l'experiència col·laborativa…. Alhora que ens pot servir per projectar la nostra marca, fer augmentar la nostra credibilitat i expandir la nostra xarxa de contactes professionals.

« TORNA A LA PÀGINA PRINCIPAL

Banco de Sabadell, S.A. o els proveïdors de notícies i/o informacions no garanteixen la utilitat, obtenció de resultats o infal·libilitat dels continguts facilitats a través d'aquesta newsletter, que en tot cas ho són amb caràcter orientatiu i informatiu. El contingut d'aquest document es basa en informació que ha estat obtinguda de fonts estimades com a fidedignes, però cap garantia es concedeix pel banc la seva exactitud, integritat o correcció.

Qualssevol opinions, mesures o actuacions d'inversió o de qualsevol altre tipus que siguin adoptades per l'usuari, ho seran pel seu exclusiu compte i risc. Aquesta newsletter ha estat elaborada pel Departament d'Estudis de Planificació Jurídica - Centre de Documentació www.planificacion-juridica.com © Banco de Sabadell, S.A. 2010. Tots els drets reservats.

La seva adreça de correu electrònic està incorporada, juntament amb les seves dades personals, a un fitxer titularitat de Banco de Sabadell, S.A. (avda. Óscar Esplá, 37, 03007 Alicante) per prestar-li el servei gratuït a què vostè està subscrit. Per accedir, cancel·lar o rectificar les seves dades o l'adreça de correu electrònic on vol rebre aquest tipus d'informació pot enviar una carta per correu postal o passar per qualsevol de les oficines de Banco de Sabadell, S.A. o enviar un missatge a l'adreça de la newsletter newscolectivos@bancsabadell.com.

Si no vol rebre més informació comercial per correu electrònic, faci clic aquí.

SabadellAtlántico, Banco Herrero i Solbank són marques registrades de Banco de Sabadell, S.A., av. Óscar Esplá, 37, 03007 Alacant. Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980. NIF A-08000143. Adreça de correu electrònic: newscolectivos@bancsabadell.com.