|
Antonio Valvidia Advocat i economista. Garrigues Advocats i Assessors Tributaris
Com és sabut, fer una valoració sobre el futur econòmic és summament difícil i és per això que molts economistes erren sovint en les seves prediccions.
No obstant això, personalment m'alineo amb els que pensen que l'horitzó econòmic espanyol més probable per als pròxims anys apunta a un creixement moderat en termes de PIB, però lluny de la senda de creixement que hem gaudit anteriorment a l'esclat de la crisi econòmica i financera. Un creixement feble de l'economia planteja greus incerteses sobre la solució dels greus desequilibris macroeconòmics que té plantejats a hores d'ara Espanya; al meu parer principalment l'alta taxa d'atur (amb els agreujants de l'atur juvenil i de la temporalitat laboral), com així mateix la necessitat de reduir l'alt endeutament de les diverses administracions públiques.
Al meu parer aquest escenari relativament ombrívol podria millorar si determinats factors exògens tinguessin un comportament positiu. En els factors exteriors, el principal rau en una millora de les economies dels principals països desenvolupats (principalment EUA i països de la zona euro), així com dels països emergents que suposés un increment de la demanda mundial de béns i serveis, beneficiant així les empreses espanyoles (principalment les més dinàmiques amb presència en mercats exteriors). Un altre factor extern que podria contribuir favorablement seria el relatiu a l'evolució del tipus de canvi de l'euro en relació amb altres divises i que fes més competitius els nostres productes en els mercats exteriors.
En l'àmbit intern, existeixen determinats alçaprems que podrien contribuir a elevar el potencial de creixement de l'economia espanyola, però que impliquen executar mesures decidides de política econòmica que reben la genèrica denominació de “reformes estructurals”. Algunes d’aquestes mesures poden implantar-se més a curt termini i altres produeixen el seu efecte a futur, però són absolutament necessàries per a la competitivitat d'un país, situació en què Espanya va perdent posicions en els últims anys. Entre les àrees que precisen un impuls, citem les següents: introducció de més competitivitat en els mercats de béns i serveis, aclariment de la política energètica, potenciació de l'ús i desenvolupament de les tecnologies en l'àmbit individual i empresarial, suport a les empreses innovadores i a la seva internacionalització, completar la reestructuració del sector financer que contribueixi a l'accés al crèdit especialment per part de les pimes, reformes en la legislació del mercat laboral i del sistema públic de pensions, possible modificació del règim fiscal que recolzi l'economia productiva, reducció de la despesa pública no productiva i racionalització de les administracions públiques, millora de l'educació (amb especial èmfasi en l'ensenyament de l'anglès) i de la formació professional, suport a la R+D+i, així com la millora en el funcionament de la justícia. Com s’aprecia, les àrees en què cal actuar són nombroses i de vegades resulta complex actuar, ja que això suposa alterar situacions preexistents, però sense una actuació decidida en la majoria de les àrees enunciades, les empreses espanyoles tindran més dificultats per sortir de la crisi en un entorn cada vegada més globalitzat i competitiu.
No obstant això, per superar la situació actual és també precís actuar a nivell individual. La fase més aguda de la crisi ha quedat probablement endarrere i, per això, les empreses han d'actuar per si mateixes i preparar-se per al futur més pròxim per estar posicionades quan la milloria es consolidi. És necessari actuar amb les eines i els recursos de què es disposa.
Per això, més que mai és necessari analitzar com poden resultar més atractius als seus clients els béns que produeix o els serveis que presta millorant-los i innovant. Així mateix, cada vegada resulta més ineludible la internacionalització de l'empresa per tenir mercats més amplis i una quantitat més gran de clients potencials; en la mateixa mesura, fomentar l'ús del canal tecnològic en determinats sectors també és fonamental donat el canvi d'hàbits en la compra dels consumidors. D'altra banda, resulta fonamental comptar amb uns recursos humans formats i motivats, tractant d'evitar desprendre's d'aquelles persones que coneixen bé l'empresa i el seu funcionament i són productives.
També en un entorn competitiu, les empreses han de continuar controlant els seus costos si bé és molt probable que les empreses del sector privat hagin efectuat ja una bona part de la feina.
En conclusió, crec que per superar la crisi és més important centrar-se en el que es pot fer individualment i si això es fa adequadament, estic convençut que la crisi acabarà abans per a aquelles empreses que efectuïn els canvis precisos abans i millor que la mitjana.
|
Banco de Sabadell, S.A. o els proveïdors de notícies i/o informacions no garanteixen la utilitat, obtenció de resultats o infal·libilitat dels continguts facilitats a través d'aquesta newsletter, que en tot cas ho són amb caràcter orientatiu i informatiu. El contingut d'aquest document es basa en informació que ha estat obtinguda de fonts estimades com a fidedignes, però no es concedeix cap mena de garantia per part del banc sobre la seva exactitud, integritat o correcció.
Qualssevol opinions, mesures o actuacions d'inversió o de qualsevol altre tipus que siguin adoptades per l'usuari, ho seran pel seu exclusiu compte i risc. Aquesta newsletter ha estat elaborada pel Departament d'Estudis de Planificació Jurídica - Centre de Documentació www.planificacion-juridica.com © Banco de Sabadell, S.A. 2010. Tots els drets reservats.
La seva adreça de correu electrònic està incorporada, juntament amb les seves dades personals, a un fitxer titularitat de Banco de Sabadell, S.A. (avda. Óscar Esplá, 37, 03007 Alicante) per prestar-li el servei gratuït a què vostè està subscrit. Per accedir, cancel·lar o rectificar les seves dades o l'adreça de correu electrònic on vol rebre aquest tipus d'informació pot enviar una carta per correu postal o passar per qualsevol de les oficines de Banco de Sabadell, S.A. o enviar un missatge a l'adreça de la newsletter newscolectivos@bancsabadell.com.
Si no vol rebre més informació comercial per correu electrònic, faci clic aquí.
SabadellAtlántico, Banco Herrero i Solbank són marques registrades de Banco de Sabadell, S.A., av. Óscar Esplá, 37, 03007 Alacant. Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980. NIF A-08000143. Adreça de correu electrònic: newscolectivos@bancsabadell.com.
|