Un servei de gestió discrecional de carteres permet a un inversor delegar les seves inversions en mans de professionals experts. D'aquesta manera, podrà comptar amb la tranquil·litat d'una gestió professional de la seva cartera, que intentarà respondre al seu perfil de risc i a les seves expectatives de rendibilitat. A continuació, expliquem en què consisteix la gestió discrecional de carteres i quins beneficis ofereix.
Què és la gestió discrecional de carteres?
La gestió discrecional de carteres és un model de gestió de les inversions en el qual les decisions de comprar o vendre actius les prenen un equip de professionals. És a dir, que és possible delegar la gestió i administració de les inversions en mans d'experts que poden decidir quins moviments financers dur a terme per intentar obtenir rendibilitat per al seu client, atenent el seu perfil de risc.
Habitualment, quan es contracta un servei de gestió discrecional de carteres, els professionals s'encarreguen del procés d'inversió sense necessitat d'haver de consultar cada moviment amb el client, encara que aquest pot consultar en tot moment informació sobre la seva cartera i com n'evolucionen les inversions.
Encara que en un servei de gestió discrecional de carteres els fons d’inversió solen ser els productes més contractats, també és freqüent que se subscriguin productes estructurats així com actius alternatius com el private equity o el real estate.
A qui va dirigit un servei de gestió discrecional de carteres?
Normalment, els inversors que decideixen contractar aquest servei ho fan per diferents motivacions. Per exemple, a vegades un client pot no comptar amb els coneixements adequats per analitzar el mercat i alguns dels seus actius, com fons d'inversió o accions, mentre que en altres casos és possible que no disposi del temps per avaluar-ne adequadament les inversions. En qualsevol cas, tots ells tenen la confiança adequada tant en l'entitat financera com en els professionals que hi treballen per delegar l'administració activa de les seves inversions.
En contractar un servei de gestió discrecional de carteres, el client habitualment rebrà, amb caràcter periòdic, informes financers amb els moviments que s'han efectuat i els resultats que s'estiguin aconseguint.
Com delegar les meves inversions en un expert?
Encara que és possible contractar online un servei de gestió discrecional de carteres, pot ser oportú sol·licitar prèviament una reunió amb un gestor professional del banc, qui podrà ajudar a solucionar qualsevol dubte que pugui sorgir.
En qualsevol cas, abans que es faci efectiva la delegació de les inversions d'un client, el banc li sol·licitarà realitzar un test d'idoneïtat per conèixer els seus objectius financers, l'aversió al risc i l'horitzó temporal d'inversió que maneja. Gràcies a tota aquesta informació, serà possible establir el seu perfil d'inversió i el servei de gestió discrecional de carteres del client més adequat.
Per regla general, en un servei de gestió discrecional de carteres, el professional sol ocupar-se de:
- Analitzar i monitorar les possibles inversions a realitzar per al seu client.
- Fixar i establir la distribució dels actius de la cartera del client, prenent com a referència el seu nivell de tolerància al risc.
- Gestionar la cartera d'acord amb el seu criteri professional i la situació del mercat.
- Decidir el moment de compra i de venda de cada actiu de la cartera del seu client.
Quins avantatges ofereix la gestió discrecional de carteres?
Un servei de gestió discrecional de carteres aporta els següents avantatges:
- Coneixements financers experts i professionalitat. Els diners de l'inversor els gestionen professionals financers amb experiència.
- Objectivitat. En delegar la gestió de les inversions en professionals, s'evita qualsevol biaix emocional a l'hora de prendre decisions de compra o de venda dels actius, la qual cosa és probable que es tradueixi en un millor rendiment financer en el llarg termini. És a dir, que els experts en els quals s'ha delegat la gestió de les inversions utilitzen criteris professionals per a la presa de decisions, impedint que es pugui actuar de manera impulsiva davant, per exemple, d'una correcció dels mercats.
- Gestió flexible i activa. Els professionals que s'ocupen de la gestió dels actius d'un client poden adaptar-se amb rapidesa als canvis del mercat, buscant en tot moment les millors oportunitats d’inversió.
- Aportacions. El client pot realitzar en qualsevol moment aportacions a la seva cartera o programar-les perquè es duguin a terme de manera periòdica.
- Diversificació. És freqüent que, gràcies al coneixement dels professionals financers, la cartera d'un inversor estigui millor balancejada i diversificada, amb millors expectatives de rendibilitat-risc a llarg termini.
- Transparència. En tot moment, l'inversor pot consultar l'estat de les seves inversions, i pot efectuar un seguiment digital permanent a través del servei de banca digital.
- Estalvi de costos. Normalment, els assessors financers tenen accés a productes en millors condicions que un inversor particular. A més, és probable que contractin només les denominades classes netes de fons, en les quals no hi ha pagament de retrocessions.
- Beneficis fiscals. En una gestió discrecional de carteres, en el cas de persones físiques residents, només tributen els beneficis quan es duu a terme el reemborsament de la inversió.
En definitiva, la gestió discrecional de carteres pot ser una opció de gestió de les inversions molt interessant per a aquells inversors que desitgen optimitzar millor les seves inversions. En qualsevol cas, sempre és recomanable sol·licitar més informació sobre aquest servei recorrent a l'assessorament d'un gestor del banc.
Fotografia de Freepik