El repte de muntar el teu propi negoci. Alguns consells

Idees i consells per actuar

Tots estarem d’acord que muntar un negoci és molt difícil, que en tots els sectors és molt complicat i que no és fàcil obrir-se camí. Arrencar qualsevol projecte professional és una cursa de fons de molta resistència i de molt de treball, però això no ens ha de fer oblidar que la vida professional i la vida personal i familiar han de mantenir un equilibri i una coherència.

Seguidament, donarem una sèrie de consells que poden ser vàlids per a un emprenedor que vulgui muntar el seu propi projecte, empresa o negoci.

  1. Desmitifica el fracàs. Per poder avançar, o simplement per llançar-te a aquesta bogeria beneïda de guanyar-te la vida gràcies a una empresa fundada per un mateix, és imprescindible deixar les pors enrere. Això no vol dir ser irreflexiu i actuar sense sospesar les conseqüències que causaran en el teu negoci les decisions que hauràs d’anar prenent amb el pas dels mesos. Parlem més aviat d’un estat d’inconsciència controlada. Aquesta confiança en què la teva idea és bona, pot funcionar i només necessita explotar el seu potencial, que no et paralitzi quan calgui arriscar i et permeti guiar-te pel teu instint en comptes de reprimir-lo. I és que si tu no creus en tu mateix i en les possibilitats del teu negoci, qui ho farà?, com el promocionaràs? Recorda que ets el millor aval que té la teva idea i, per descomptat, el seu millor publicista. Tot això també implica desterrar la paraula fracàs del teu vocabulari. De fet, com més aviat t’equivoquis, abans podràs corregir el teu rumb i menys mal infligiràs a l’empresa. En l’àmbit purament tecnològic et pot ajudar aplicar tècniques d’anàlisi de dades i tendències en xarxes socials per dilucidar el camí que has de seguir.
  2. No tinguis pressa per assolir l’èxit. Òbviament, l’objectiu final de tota empresa és ser rendible i, si és possible, convertir-se en líder del seu sector i referent de la competència. El cas és que aquestes mateixes ànsies per progressar que et defineixen com a empresa emergent seran compartides per molts d’altres, i hauràs d’esperar el teu torn per fer-te notar. Una altra trava que prohibim que t’autoimposis, a més d’aquesta por al que és desconegut, és la que provoca una velocitat sense frens. Ens expliquem: no et faràs ric en un mes, ni tan sols en un any, així que assumeix-ho, pensa a llarg termini i aprèn a emmotllar-te a les circumstàncies. Per aixecar un projecte des de zero el primer que has de fer és elaborar un pla en què s’especifiquin tots els productes, reptes, fites, terminis i despeses que preveus que tindràs a mesura que el teu projecte agafi forma. Això et servirà per tocar terra, a part de per presentar-te davant de futurs inversors, però no ho adoris com a un text sagrat al qual no es poden posar pegues. Els imprevistos sorgeixen i serà molt difícil, o impossible, seguir la recta marcada al principi sense traçar alguna corba. Què prefereixes: presentar un producte aviat però sense refinar o una mica més tard i haver corregit errors que saps que existeixen?
  3. Sol·licita opinions. Tant per solucionar un problema concret com per assegurar-te que estàs seguint, o no, el camí correcte, consulta amb tercers la teva manera de dirigir una empresa de nova creació. Com valoren els altres la situació en què es troba el teu projecte actualment? Què haurien fet ells al teu lloc davant de circumstàncies no previstes? Comparteixen les decisions que has aplicat? Les has comunicat bé? S’entén què vols aconseguir i sembla factible? Aquests consellers poden sortir directament del teu cercle d’amics propers o ser algun membre de la teva família, ja que cap d’ells no es tallarà a l’hora de transmetre’t la seva opinió sincera. També poden ser companys de professió i experts en el teu sector, ja que en tots dos casos seran capaços de jutjar a partir de la seva experiència com a professionals. Atén tothom i queda’t amb les aportacions que més t’interessin i més valor t’aportin. La frescor del seu judici, pel fet que són persones que no estan implicades en la gestió de l’empresa, et podria ajudar a sortir d’una situació crítica que a tu, com que estàs massa aferrat al negoci, et semblen insalvables. També és favorable alimentar ambients de treball col·laboratius, premiar l’aportació d’idees per part del talent contractat o intentar treballar en centres que coworkingaugmentin la sensació de feedback continu i de contacte amb el món real.
  4. Escolta les opinions. No n’hi ha prou amb preguntar, també cal analitzar tot el que et diuen i donar a cada aportació la importància que es mereix. En aquest punt de persones que cal escoltar per aconseguir la consolidació com a empresa entren per la porta gran els comentaris dels mateixos usuaris d’aquests productes que produeixes i serveis que ofereixes, que es mereixen un tracte especial. Sigues accessible, comunica-t’hi, coneix les seves preferències, mostra empatia i intenta resoldre els seus dubtes de la manera més completa. Si bé a l’inici les empreses emergents disposen d’una plantilla escassa per qüestions econòmiques, és fonamental que destinis un dels treballadors a relacionar-se amb el públic i que tu mateix en garanteixis la cura. El que és lògic en aquesta època d’experiència en línia és aprofitar les xarxes socials per estrènyer llaços, a més d’oferir una adreça de correu electrònic i un número de telèfon a tall de contacte directe. Només el fet de pensar en l’impacte que estàs causant en la societat i la comunitat de clients que has format a base de perícia i paciència hauria de ser un revulsiu prou fort com per continuar lluitant per la teva causa.
  5. Desconnecta de tant en tant Per mantenir l’ànim alt i ser productiu jornada de treball rere jornada de treball, és fonamental gaudir del que fas, perquè sinó acabaràs cremat abans que la teva empresa tingui l’oportunitat de prosperar. D’una banda, és bàsic que t’enamoris del teu projecte, que comprovis que té cabuda al mercat i que infonguis a les persones que t’envolten aquesta necessitat per fer-li lloc. Però també és igual d’important ser expert en les tasques que et toqui dur a terme, que en general seran pràcticament totes fins que no aconsegueixis millorar les teves finances, perquè el camí no se’t faci tan costa amunt. I, com no, intenta passar-t’ho bé mentre treballes, ja que al cap i a la fi ets tu qui ha triat aquesta opció laboral tan pròxima a l’aventura. Una manera de conrear una actitud positiva és permetre’s un petit homenatge de tant en tant. Per exemple? Instaurant dies temàtics, com ara els divendres informals en què s’estila prendre unes cerveses, vestir de manera informal o fer les tasques des de casa. De fet, et recomanem ser flexible amb els horaris sempre que la teva gent compleixi els seus objectius setmanals. Organitza activitats grupals, des de veure una pel·lícula fins a disputar un partidet de bàsquet, i ambienta la teva oficina amb zones de descans i lleure on puguis desconnectar a estones de la rutina. El que sigui per rebaixar els nivells d’estrès i augmentar els de creativitat.

Ja per acabar, i com a conclusió, diríem que el més important és mantenir la il·lusió i la fe en el nostre projecte professional.

Departament d'Estudis de Planificación Jurídica