
Jordi Muria
Muria AssessorsL’entrada en vigor de la Llei 6/2017 aporta beneficis interessants per a l’autònom tant en afiliació com en cotització i protecció social, però oblida reivindicacions antigues importants del col·lectiu.
Efectivament, l’esperada Llei 6/2017, de reforma urgent del treball autònom, ha introduït una sèrie de reformes necessàries per impulsar el treball autònom i millorar-ne les possibilitats de supervivència.
Entre les mesures que es poden considerar positives per al col·lectiu trobaríem les següents:
- El nou règim de recàrrec per quotes ingressades fora de termini, que passa a ser del 10% per a l’ingrés dins del primer mes natural següent al venciment de l’ingrés. Anteriorment era del 20%. A més, la modificació afecta l’article 30 LGSS, per tant, afecta tot el sistema de la Seguretat Social, la qual cosa implica que s’apliqui a tots els règims de la Seguretat Social.
- Devolució d’ofici del 50% de les quotes sobre l’excés de la cotització en cas de pluriactividad. Anteriorment l’havia de sol·licitar la persona interessada, la qual cosa ocasionava que molts autònoms s’oblidessin de fer la sol·licitud, o bé desconeixien que ho haguessin de fer.
- Millores en la tarifa plana: es redueix de 5 anys a 2 anys el temps que l’autònom no ha d’haver estat en situació d’alta per poder-se beneficiar de la tarifa. Pel que fa a la durada s’amplia de 6 a 12 mesos l’aplicació de la quota reduïda de 50 euros, i, posteriorment, per als 6, 3 i 3 mesos següents, una reducció o bonificació gradual fins als 24 mesos, del 50%, 30% i 30%, respectivament, de la quota triada.
- Es milloren les bonificacions en cas que l’autònom es trobi en situació de descans per maternitat/paternitat, adopció, guarda amb finalitats d’adopció, risc d’embaràs o lactància. En aquests casos en què les bonificacions són del 100%, tant de l’autònom com dels treballadors contractats en cas de substitució, ara aquesta bonificació no estarà vinculada a la substitució obligatòria de l’autònom perquè es pugui beneficiar de la bonificació.
- Bonificació per la contractació de familiars (cònjuge, ascendents, descendents i altres parents per consanguinitat o afinitat fins al segon grau) del 100% de contingències comunes durant 12 mesos i la bonificació per familiars col·laboradors en els quals s’inclouen, com a novetat, les parelles de fet amb almenys 5 anys de convivència.
- Retorn de l’antiga bonificació per a les treballadores que es reintegrin a l’activitat per compte propi dins dels 2 anys següents a finalitzar-la després de la maternitat, l’adopció, la guarda amb finalitats adoptives, l’acolliment i la tutela.
- Deduïbilitat de despeses de l’activitat: s’estableixen com a deduïbles les despeses de manutenció, sempre que s’abonin per mitjans telemàtics amb els límits que preveu el RIRPF, i les despeses de subministraments de l’habitatge (aigua, gas, electricitat, telefonia/Internet) en cas que l’autònom n’utilitzi una part, màxim el 30% de la despesa aplicable sobre la part proporcional que representi l’activitat sobre l’habitatge.
- Possibilitat de canviar de base 4 vegades l’any coincidint amb l’inici de cada trimestre.
- Possibilitat que les altes i les baixes al sistema tinguin efecte el mateix dia de l’inici o la finalització, respectivament, de l’activitat de l’autònom per 3 vegades l’any. Anteriorment els efectes de la cotització s’estenien a tot el mes.
- Millora de la compatibilitat de la pensió de jubilació amb la realització de treballs per compte propi de l’autònom jubilat. Si, actualment, es permet compatibilitzar el 50% de la pensió per fer treballs per compte propi o d’altri, la nova Llei permetrà compatibilitzar el 100% de la pensió quan es faci una activitat per compte propi i, a més, es contracti un treballador per compte d’altri. No s’especifica si la contractació ha de ser a temps complet o a temps parcial o durant quants dies a la setmana; ni tampoc no s’aclareix que l’autònom societari tingui accés a aquesta millora (cal entendre que no). Ara bé, sí que es regula que la compatibilitat es mantindrà mentre el treballador per compte d’altri continuï contractat i en alta.
En el cas dels joves de menys de 30 anys (homes) o de 35 anys (dones), podran ampliar una bonificació del 30% més sobre la quota mínima i fins als 36 mesos
Pel que fa a les reivindicacions del col·lectiu oblidades per la reforma, podríem esmentar les següents:
- Falta de regulació legal del concepte d’habitualitat que suposa la inclusió o no al RETA.
- Cotització vinculada als ingressos reals de l’autònom i no a una base mínima.
- Possibilitat d’establir un sistema de cotització a temps parcial per a l’autònom que queda relegat a estudi per la subcomissió de reforma del RETA.
- Tarifa plana per a autònoms societaris. Novament la Llei no aclareix si aquest col·lectiu de treballadors autònoms té dret a la quota de tarifa plana. El TGSS interpreta que no.
- La jubilació parcial de l’autònom haurà d’esperar, ja que la norma remet la mesura a estudi per la subcomissió de reforma del RETA.
- Mesures fiscals omeses. La norma respecte a les possibles despeses deduïbles de l’IRPF no estableix, entre aquestes, les despeses relacionades amb el vehicle habitual i vinculades a l’activitat de l’autònom (amortització, combustible, peatges, aparcament, etc.), antiga reivindicació del col·lectiu.
- Establiment de mecanismes de segona oportunitat que permetin als autònoms quitaments en els seus deutes amb la Seguretat Social o Hisenda en cas que vegin frustrada la seva activitat.