
Sr. José Antonio Galdón Ruiz
President del Consell General i Degà del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Madrid. Vicepresident d’Unió ProfessionalÉs doctor per la Universitat Politècnica de València, màster en Prevenció de Riscos Laborals, graduat en Enginyeria Elèctrica i enginyer tècnic industrial.
Parleu-nos una mica de la vostra trajectòria professional.
Mirant cap enrere, fa més de 20 anys que vaig recollir el títol a la Universitat Politècnica de Cartagena i em vaig dirigir a la seu del Col·legi de Múrcia per col·legiar-me i donar-me d’alta per a l’exercici de la professió per compte propi, una cosa que al principi no va ser gens fàcil, però que al seu torn va suposar un estímul important i un aprenentatge accelerat. Em vaig fer unes targetes de visita amb la impressora de casa i me’n vaig anar a visitar empreses per oferir els meus serveis fins que em van contractar el primer projecte, i tot i que a dia d’avui encara no l’he cobrat, guardo un bon record de la meva primera actuació professional.
A partir de llavors, i no sense dificultats de tota mena, vaig anar creixent professionalment, i juntament amb un amic i company d’estudis, vam fundar Altiplano Ingeniería SL, cosa que finalment va resultar ser una de les etapes més trepidants de la meva vida professional i que va consolidar molt la meva passió per l’enginyeria.
Posteriorment, vaig aprovar les oposicions de l’Ajuntament de Iecla (Múrcia), en el qual vaig treballar durant 9 anys com a responsable de llicències d’activitat, medi ambient i instal·lacions, entre moltes altres funcions, i que em va aportar una visió fonamental en la meva trajectòria posterior, sobretot referent als aspectes legals i administratius que regeixen l’Administració, però al seu torn em va impregnar de la vocació de servei públic.
Ja l’any 2011 vaig sol·licitar una excedència a l’ajuntament i em vaig traslladar a Madrid per assumir les responsabilitats de president del consell general, fet que va fer virar notablement el meu perfil professional cap a la direcció, la gestió i la representació de la nostra entitat.
Com vau arribar a formar part de la vida col·legial?
Sempre he estat un inconformista que no es dedica a queixar-se, sinó que intento canviar el que no m’agrada des de dins, i és per això que, a començaments de l’any 2006, amb 30 anys, vaig decidir presentar-me a degà del Col·legi de Múrcia, juntament amb uns quants companys. Aquelles eleccions les vaig guanyar per només 3 vots, i sens dubte va ser una de les fites que va canviar la meva trajectòria professional.
Teníem una missió molt important, que era modernitzar el Col·legi i adaptar-lo a les necessitats dels col·legiats i la societat, una cosa que va requerir moltíssim esforç i tenacitat, tenint en compte que feia molts anys que les coses es feien de la mateixa manera. Va ser un repte apassionant i alhora divertit, que em va impulsar a fer el mateix al Consell General. I per això l’any 2011 em vaig presentar a les eleccions a president, i també amb un estret marge de vots vaig aconseguir la presidència, cosa que em va obligar a canviar la meva residència a Madrid.
Arribats a aquest punt, i mantenint intactes els meus principis, vaig sentir la necessitat de fer el mateix al Col·legi de Madrid, que sempre havia entès que era el que havia de liderar la nostra professió, i juntament amb bons amics i companys, vam decidir un altre cop presentar-nos per redreçar el rumb de la nau. Vam guanyar les eleccions del gener d’aquell any, però aquesta vegada amb el doble de vots.
En aquest punt he de dir que mantinc intacta la mateixa il·lusió que el primer dia, però ara m’acompanya l’experiència dels 13 anys que porto en primera línia de l’àmbit col·legial, i això em porta a afrontar aquests nous reptes amb molta passió però també amb la serenitat necessària per afrontar la transformació que el Col·legi de Madrid necessita.
Quins projectes teniu com a degà?
El primer i més important és el d’il·lusionar tots els professionals perquè puguin veure en el seu col·legi un aliat que sempre hi sigui quan el necessitin, que sigui un punt de trobada i reflexió on poder compartir, i sobretot que posi a la seva disposició totes les eines competitives que necessiten per aconseguir l’excel·lència en el desenvolupament de la seva professió.
Per a això és necessari implantar una gestió eficient acompanyada d’una comunicació personalitzada i moderna que ens proporcioni més visibilitat social i que aconsegueixi posar de relleu els serveis que presta el Col·legi.
Hem d’arribar als més joves, als acabats de titular, perquè ells són el present i el futur del Col·legi, i generar aquesta cultura col·legial de la qual estan una mica allunyats, potser per desconeixement o perquè no senten que sigui necessari pertànyer a un col·lectiu professional, i hem de revertir aquesta situació.
Precisament pensant en ells, i en els companys que més ho necessiten, ja hem engegat un programa social. Es tracta d’un paquet de mesures encaminades no només a afavorir la incorporació i permanència al Col·legi, sinó que, a més, podran gaudir d’un programa de beques i ajuts tant en formació com en altres serveis que els permetin impulsar la carrera professional i per tant millorar la seva situació. D’aquesta manera posem de relleu un dels principis bàsics dels col·legis professionals, que és la solidaritat.
Ja hem posat en marxa la col·legiació telemàtica, perquè el desplaçament o la presencialitat no siguin un obstacle per pertànyer al Col·legi, però hem de continuar treballant per fer més accessible l’accés a tots els serveis del Col·legi, fent servir les tecnologies de les quals disposem,
Quins serveis presta el Col·legi als seus membres?
Són molts i molt diversos. Van des de l’assessorament tècnic, legal, laboral, fiscal, fins a la venda de programari tècnic en condicions immillorables (www.toolbox.cogiti.es), la cessió de despatxos per a reunions o el lloguer d’equips. Però sense cap dubte hi ha serveis bàsics que ha d’oferir un Col·legi i són els encaminats a l’exercici professional en qualsevol de les seves facetes, i per tant és l’ocupació i les eines per aconseguir-la el que centra gran part dels nostres esforços.
D’una banda, hem de posar de relleu la nostra professió en la societat per generar aquesta demanda dels nostres professionals, que he de dir que és molt bona, però, de l’altra, hem de dotar els nostres professionals de totes les eines necessàries per accedir i evolucionar en les seves feines.
Disposem del portal d’ocupació més gran per a Enginyers a Espanya, www.proempleoingenieros.comon més de 4.000 empreses publiquen les seves ofertes, que són rebudes per gairebé 20.000 Enginyers, que hauran d’aconseguir les competències necessàries per accedir-hi, i aquest és el nostre principal repte. Els hem d’aportar la formació de qualitat que ens requereixin i mantenir-los totalment actualitzats. És per això que hem posat en marxa un pla de formació presencial molt ambiciós, multiplicant gairebé per 3 les accions formatives que s’estaven duent a terme i aconseguint un èxit rotund en totes les convocatòries. Però, a més, també disposem de la plataforma de formació en línia més gran per a Enginyers, www.cogitiformacion.es que ofereix més de 200 cursos de la màxima qualitat i impartits per professionals, que permeten aquesta flexibilitat necessària per compaginar amb la vida laboral.
Un altre aspecte important és la informació de tot el que es mou en el nostre àmbit, i per a això es remet una newsletter setmanal, a més de fer comunicacions puntuals d’aspectes rellevants de la nostra professió.
No hi ha dubte que el fet de pertànyer a un col·lectiu significa sumar forces i sinergies per aconseguir objectius, i això és precisament una tasca fonamental en el nostre Col·legi, des del qual intentem aconseguir el major camp professional per als nostres col·legiats, i en el qual, desgraciadament, ens toca litigar amb massa freqüència. Disposem d’una assegurança de responsabilitat civil col·lectiva, cosa que presenta molts avantatges respecte a l’individual, ja no només en el preu, sinó en el manteniment de les cobertures una cop jubilat o quan es deixa d’exercir.
Evidentment també tenim el servei de visat, que és la millor garantia per a la societat respecte a la professionalitat de l’enginyer i a la feina feta, i continuem treballant per millorar encara mes aquest servei.
Però en un col·legi com el nostre no tot ha de ser feina. A més, necessitem estimular les relacions entre companys, i per això estem organitzant activitats lúdiques i de germandat, que al cap i a la fi són les que cohesionen un col·lectiu.
I, per últim, però no per això menys important, sinó al contrari, tenim la sort de tenir una mutualitat pròpia dels enginyers tècnics industrials, Mupiti (www.mupiti.com), que a més d’oferir-nos tots els productes de previsió social que necessitem, ens permet ser alternativa al RETA amb tots els avantatges que això comporta per a l’exercici professional.
La professió requereix un reciclatge constant. Com cobreixen la formació dels seus membres?
En l’última enquesta que es va fer a escala nacional es va obtenir una xifra molt significativa respecte a la formació contínua de nostres col·legiats, i és que el 96% dels enquestats va contestar que havien fet alguna formació durant l’any anterior, ja fos a través de titulacions universitàries (màsters, graus, cursos d’expert, etc...), formació tècnica, formació en idiomes o d’altres, cosa que indica, i per tant m’omple de satisfacció, que els nostres professionals estan realment compromesos amb el seu desenvolupament professional.
Per això el Col·legi ha de ser un aliat no només per proporcionar la formació que necessiten, sinó també per aconseguir-los condicions avantatjoses i especials en una altra formació que no puguem impartir nosaltres directament.
Unió Professional ha homologat el sistema d’acreditació DPC del Consell General de l’Enginyeria Tècnica Industrial d’Espanya (COGITI). Què significa per a la professió?
Ja hem vist la importància que té el desenvolupament professional continu (DPC) i, per tant, s’ha de posar de relleu i promoure’l entre els clients, ocupadors i societat en general, i això és una cosa que fem des de l’any 2012 a través del nostre sistema de l’acreditació DPC Enginyers (www.acreditacioncogitidpc.es).
Però ara hem fet un pas més; hem aconseguit l’aval de la institució representativa de totes les professions regulades, que aglutina 33 professions i gairebé un milió i mig de professionals, i sens dubte significarà un estímul importantíssim per seguir en aquesta línia, en la qual totes les professions ja estem treballant.
Què aporta als col·legiats el conveni entre el Col·legi i el Consell amb Banc Sabadell?
És una altra eina més que s’ofereix als col·legiats, en la qual poden accedir a productes específicament estudiats per als professionals i que els poden resultar de moltíssima utilitat.
Però també és d’agrair la implicació i la col·laboració que a través seu es presta a diferents activitats que s’impulsen des del Consell i el Col·legi, i que donen una bona mostra del compromís del banc amb la nostra professió.