Un dels principals objectius de la gestió estratègica és que l’empresa estigui preparada constantment per afrontar el futur. Lògicament, quan parlem d’empresa, també ens estem referint a exemples com ho pot ser una firma d’advocats o un gabinet mèdic, un estudi d’enginyers o d’arquitectes, o una assessoria. Tots aquests exemples són empreses de serveis i com a tals s’han de dirigir sota criteris empresarials
Així, doncs, per afrontar aquest futur cada vegada més incert i canviant és fonamental que el titular d’una empresa de serveis, encara que sigui petita, tingui coneixement dels aspectes clau sobre els quals ha de reflexionar permanentment.
Quins són aquests aspectes clau?
Ens estem referint als següents conceptes:
- VALORS
- MISSIÓ
- OBJECTIUS
Per poder reflexionar sobre cada un dels conceptes per separat és important tenir clara la relació que s’estableix entre ells.
VALORS
És possible que algun lector arribi a la conclusió que alguns dels valors que exposarem com a exemple, així com d’altres que pugui conèixer, potser només són “paraules de cara a la galeria”, i que, en realitat, l’empresa pensa i actua de forma molt diferent. Lògicament, aquesta situació es pot donar, i ens la podem trobar en moltes empreses “que prediquen el que no fan”.
No obstant, les empreses que lideren el mercat i que són considerades excel·lents, ens mostren, sense cap dubte, que darrere de cada decisió estratègica hi ha una base de valors exemplars.
Utilitzant les reflexions i les opinions de diferents consultors, intentarem buscar una definició del concepte VALORS per tal de facilitar la comprensió al lector.
APLICACIÓ PRÀCTICA. ALGUNS EXEMPLES
Declaració de valors d’una empresa de serveis professionals
- Fer un treball fabulós i ser coneguts en el nostre sector per una gran capacitat d’innovació.
- Atreure persones interessants i fins i tot una mica rares.
- No parar ni un moment, posar constantment en dubte “la nostra manera de fer les coses” i mai de la vida adormir-nos o quedar-nos enrere. .
- Crear un ambient de companyonia i suport recíproc, enginyós, estimulant, en el qual les persones s’ajudin les unes a les altres i on les intrigues hi siguin tan absents com sigui possible, tenint en compte que és una empresa humana (o sigui, imperfecta).
- Aconseguir que ningú no posi en dubte la nostra ètica.
- Treballar amb clients (i altres socis) interessants, que ens animin i ens facin esforçar-nos, dels quals puguem aprendre, i amb els quals sigui un plaer col·laborar. (I, a més, que paguin els comptes puntualment). Desfer-nos dels clients dolents.
- Créixer gràcies a uns serveis creatius de gran qualitat i a l’obtenció de clients fabulosos, i no buscar el creixement pel creixement. (Tom Peters)
Tasques per al fundador d’una empresa de serveis:
- Recopileu diverses definicions de missió, valors, etc. d’empreses comparables a la vostra.
- Redacteu una declaració provisional. Discutiu-ho i reflexioneu-hi durant mesos.
LA MISSIÓ
Quan es vol desenvolupar el concepte de la missió empresarial de l’empresa, no n’hi ha prou que el seu titular o els seus fundadors es formulin les següents preguntes: quines funcions exerceix l’organització?; o, com les porta a terme? La missió empresarial és alguna cosa més.
Si s’entén el sentit d’existència de la nostra empresa, hi ha més possibilitats que la missió realment funcioni com a instrument d’orientació estratègica en la presa de decisions.
EINA D’ORIENTACIÓ ESTRATÈGICA
La missió és més que la definició del que fa l’empresa; és una eina d’orientació estratègica que s’utilitza quan es vol avaluar una decisió que afecta importants recursos de la firma.
Una missió que reposa en un full de paper no és útil, ja que ha d’estar clara al cap de cadascun dels membres d’una institució. Només així serà útil; només així se’n podrà dir eina. Quan l’organització no té consciència de la seva missió, l’eina es converteix, simplement, en una frase present, però que ningú no aplica. No podrà recollir els valors institucionals, ni serà font d’inspiració per a la firma.
Un exemple:
La nostra visió
“Ser una empresa líder en el coneixement de les necessitats dels despatxos professionals, així com en l’aportació de solucions, productes i serveis que satisfacin aquestes necessitats.
Convertir-nos en l’empresa referent a Espanya en serveis de consultoria per a despatxos professionals”
OBJECTIUS
La fixació dels objectius, la seva utilització en el procés gerencial i el mesurament de l’execució, tant individual com de l’organització en el seu conjunt, comparada amb aquests objectius, es coneixen com a gestió per objectius (GPO). La GPO implica, a més, que els objectius es fixin conjuntament o participativament per superiors i subordinats i que el desenvolupament s’apreciï o es mesuri en funció del grau de compliment o assoliment dels objectius.
Per comprendre els fonaments de la GPO, és necessari definir un objectiu i destacar-ne la importància de forma precisa i concisa. Així, podem dir, per exemple, que administrar un despatx d’advocats sense objectius predeterminats és tan frustrant i sense sentit com navegar en un vaixell sense destí. Per a la gerència no hi pot haver ni una direcció per als seus esforços ni una coordinació efectiva dels recursos, fins que no es marqui una meta o un propòsit establert. Així, un objectiu pot ser definit com el punt final (o meta) cap al qual el titular dirigeix els seus esforços. L’establiment d’aquest objectiu és, efectivament, la determinació d’un propòsit, i quan s’aplica a una organització empresarial, es converteix en la raó de la seva existència.
Per aconseguir la màxima efectivitat de la fixació d’objectius, una empresa els ha de determinar abans d’iniciar el procés de planificar, organitzar, dirigir i controlar.
No hi ha un únic objectiu. Alguns objectius tenen un interès primordial per a les persones i les organitzacions, i no només per a una part de l’organització. D’altres tenen una utilitat especial per a l’organització i només concerneixen els membres o propietaris de la firma. Però la qüestió no és determinar quins són més importants —els externs o els interns de la firma—, sinó com assolir-los en el seu grau màxim.
Un exemple de grans objectius estratègics:
Objectius
1. Contribuir, mitjançant els nostres serveis especialitzats, que els despatxos professionals aconsegueixin oferir serveis excel·lents i de qualitat, aconseguir la màxima satisfacció dels clients i dels equips humans, i obtenir la màxima rendibilitat.
2. El creixement i la presència a tot l’Estat, directament o per mitjà de distribuïdors i/o aliances estratègiques.
3. Participar activament en el coneixement i en la problemàtica del sector a través d’estudis, fòrums, informes i col·laboracions amb entitats vinculades al sector, així com a difondre les millores pràctiques de gestió.