L’arrencada de l’any 2019 comporta novetats fiscals importants que afecten especialment els autònoms i les empreses, com la pròrroga per al 2019 dels límits establerts el 2016-2018 per al règim d’estimació objectiva (“mòduls”) en l’IRPF i per als règims simplificat i de l’agricultura, la ramaderia i la pesca en l’IVA; l’ampliació de l’exempció de les prestacions per maternitat i paternitat de l’IRPF a altres col·lectius; l’actualització dels valors cadastrals; la pròrroga de la vigència de l’impost sobre el patrimoni per al 2019; la modificació del tipus de retenció aplicable als rendiments del capital mobiliari procedents de la propietat intel·lectual quan el contribuent no en sigui l’autor i el tipus reduït de l’IVA per a cinemes i teatres, etc. A més, s’ha aprovat una vegada més el Pla anual de control tributari i duaner de 2019.
En primer lloc, s’ha aprovat el Reial decret llei 27/2018, de 28 de desembre, pel qual s’adopten determinades mesures en matèria tributària i cadastral, com l’ampliació de l’exempció de les prestacions per maternitat i paternitat de l’IRPF a altres col·lectius, la tributació per mòduls, l’actualització dels valors cadastrals, la pròrroga de la vigència de l’impost sobre el patrimoni, etc., l’entrada en vigor general del qual es va produir el 30 de desembre de 2018 (amb algunes excepcions).
En segon lloc, s’ha aprovat el Reial decret llei 26/2018, de 28 de desembre, pel qual s’aproven mesures d’urgència sobre la creació artística i la cinematografia, en el qual s’introdueixen algunes mesures fiscals, amb efecte des de l’1.01.2019, com: (i) un percentatge de retenció i ingrés a compte del 15% sobre els rendiments del capital mobiliari procedents de la propietat intel·lectual quan el contribuent no en sigui l’autor, i (ii) la reducció del tipus impositiu de l’IVA al 10% per als serveis que presten intèrprets, artistes, directors i tècnics, que siguin persones físiques, als productors de pel·lícules cinematogràfiques susceptibles de ser exhibides en sales d’espectacles i als organitzadors d’obres teatrals i musicals.
D’altra banda, s’ha aprovat el Reial decret 1512/2018, de 28 de desembre, pel qual es modifiquen els reglaments de l’IVA, de facturació i de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció. La majoria de les modificacions són de caràcter tècnic i adapten i actualitzen els diferents reglaments a les noves referències legals i als canvis que s’han anat produint en els textos legals.
Finalment, hem de destacar l’aprovació de la Resolució, de 8 de gener de 2018, de la Direcció General de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, per la qual s’aproven les directrius generals del Pla anual de control tributari i duaner de 2019, entre les principals línies d’actuació del qual destaquen el control sobre grans patrimonis, les empreses “fantasmes”, les vendes per Internet, les tecnologies Fintech i les criptomonedes, així com les actuacions específiques sobre les hisendes forals o els efectes del Brexit.
A continuació farem un breu resum de les modificacions principals en l’àmbit fiscal d’aquesta normativa:
IMPOST SOBRE LA RENDA DE LES PERSONES FÍSIQUES (IRPF)
Prestacions per maternitat o paternitat exemptes. Com a conseqüència de la sentència del Tribunal Suprem del 3.10.2018 es declaren exemptes, a més de les prestacions per maternitat percebudes de la Seguretat Social —declarades exemptes per la jurisprudència del Tribunal Suprem—, les de paternitat, les equivalents percebudes de mutualitats i les retribucions dels treballadors públics en circumstàncies similars, amb el límit de les primeres i amb efecte des del 30 de desembre de 2018 i per a exercicis anteriors no prescrits. Les persones que van percebre les prestacions durant els exercicis del 2014 al 2017, poden sol·licitar les devolucions de les quotes de l’IRPF abonades a través de la plataforma habilitada per l’AEAT. En concret, al desembre es podrien sol·licitar les corresponents als exercicis 2014 i 2015 i a partir del 2 de gener, les corresponents al 2016 i 2017. D’aquesta manera, es preveu que durant els primers mesos del 2019 Hisenda efectuarà les devolucions pertinents.
Mòduls IRPF/IVA 2019: Per al 2019 es mantenen les quanties de 250.000 euros i de 125.000 euros per al volum de rendiments íntegres l’any anterior corresponent al conjunt de les activitats econòmiques, excepte ramaderes, forestals i pesqueres, i per a les operacions respecte de les quals estiguin obligats a facturar, respectivament. Així mateix, es manté en 250.000 euros la quantia del volum de compres en béns i serveis que no es pot superar sense sortir del règim.
Com a conseqüència de la pròrroga dels límits vigents el 2018, es dona un nou termini per renunciar a aquesta manera de determinar el rendiment net el 2019 —fins al 30.01.2019. Així mateix, els subjectes passius que hagin renunciat a l’aplicació de règim durant el mes de desembre poden entendre que ho han fet en termini, però també podran modificar la seva opció fins al 30 de gener.
Modificació del tipus de retenció aplicable als rendiments del capital mobiliari procedents de la propietat intel·lectual quan el contribuent no en sigui l’autor. Amb efecte des de l’1.01.2019, el percentatge de retenció per als rendiments del capital mobiliari procedents de la propietat intel·lectual quan el contribuent no en sigui l’autor serà del 15% (abans del 19%). Aquest percentatge es reduirà en un 60% (abans del 50%) quan es tracti de rendiments obtinguts a Ceuta o Melilla.
IMPOST SOBRE SOCIETATS (IS)
Efectes fiscals de l’aplicació del criteri de valor raonable. Amb caràcter general, les variacions de valor originades per l’aplicació del criteri de valor raonable, que fins ara només tenien efectes fiscals quan s’imputaven al compte de pèrdues i guanys, a partir d’exercicis iniciats el 2018 també el tindran quan s’hagin d’imputar, per norma legal o reglamentària, a un compte de reserves.
Modificació de la deducció per inversions en produccions cinematogràfiques, sèries audiovisuals i espectacles en viu d’arts escèniques i musicals. Es deroguen les obligacions imposades al productor que es van introduir per la Llei 6/2018 de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2018, per considerar que poden tenir conseqüències indesitjades sobre els projectes de rodatge en curs a Espanya. No obstant això, s’ha afegit a la Llei de l’impost sobre societats que “reglamentàriament es podran establir els requisits i les obligacions per tenir dret a la pràctica d’aquesta deducció”, per tal que mitjançant la modificació de Reglament s’estableixin les obligacions que es consideri que han d’assumir els productors que s’acullin a aquest incentiu fiscal, que siguin proporcionades i conformes a la finalitat de l’incentiu.
IMPOST SOBRE EL PATRIMONI (IP)
Es prorroga per al 2019 el manteniment del gravamen de l’IP, de manera que la bonificació del 100% no s’aplicarà (en principi) fins al 2020. D’aquesta manera, s’ha de continuar abonant l’impost corresponent als exercicis 2018 i 2019. En tot cas, cal recordar que estem davant d'una normativa estatal i que algunes comunitats autònomes han fet ús de les seves potestats normatives, i han establert bonificacions específiques. Per tant, s’ha de tenir en compte la normativa aplicable de la comunitat autònoma de residència.
IMPOST SOBRE EL VALOR AFEGIT (IVA)
Pròrroga per al 2019 dels límits per a l’exclusió dels règims simplificat i especial de l’agricultura, la ramaderia i la pesca en l’IVA. El volum d’ingressos durant l’any anterior que no es pot superar per al conjunt d'activitats empresarials o professionals, excloent-ne les agrícoles, forestals i pesqueres, continuarà sent de 250.000 euros —en lloc de 150.000— per poder aplicar el 2019 el règim simplificat. Així mateix, continua vigent en 250.000 euros —en lloc de 150.000 euros— l’import màxim de les adquisicions i importacions de béns i serveis de totes les seves activitats empresarials i professionals en l’exercici anterior per no quedar fora d’aquest règim. Respecte al règim especial de l’agricultura, la ramaderia i la pesca, es continuarà aplicant el límit de 250.000 euros d’adquisicions de béns i serveis per mantenir-se en el règim.
Com a conseqüència de la pròrroga dels límits vigents el 2018, es dona un nou termini per renunciar a aquests règims el 2019 —fins al 30 de gener de 2019. Així mateix, els subjectes passius que hagin renunciat a l’aplicació dels règims durant el mes de desembre poden entendre que ho han fet en termini, però també podran modificar la seva opció fins al 30 de gener de 2019.
Tractament dels bons convertibles en l’IVA. S’ha publicat la Resolució de 28.12.2018 de la DGT, que estableix definicions i regles de tributació dels denominats bons univalents i polivalents (productes denominats vouchers, caixes d’experiències).
Tipus reduït de l’IVA en cinemes i teatres. A partir de l’1.01.2019 s’aplica el tipus reduït del 10% (abans del 21%) als serveis que presten intèrprets, artistes, directors i tècnics, que siguin persones físiques, als productors de pel·lícules cinematogràfiques susceptibles de ser exhibides en sales i als organitzadors d’obres teatrals i musicals.
Règim aplicable a la final de la “UEFA Champions League 2019” i “UEFA EURO 2020”. S’estableix un règim duaner especial que s’aplica a les mercaderies que s’importin per utilitzar-les en la celebració i el desenvolupament d’aquests esdeveniments. Respecte a l’IVA, s’adopten diverses mesures relacionades amb aquestes finalitats, com no exigir el requisit de reciprocitat per tornar les quotes de l’impost suportades amb motiu d’aquestes per empresaris i professionals no establerts a la comunitat, que no sigui necessari el nomenament de representant pel que fa a les obligacions imposades per la llei de l’impost per empresaris no establerts a la comunitat, les Canàries, Ceuta o Melilla, o establir el dret a la devolució de les quotes de l’IVA dels empresaris no establerts, regulant un període de liquidació mensual i alliberant-los d’aplicar el SII.
IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES (IBI)
Actualització de valors cadastrals. S’actualitzen, mitjançant coeficients, els valors cadastrals dels 1.179 municipis que ho havien sol·licitat, en què els coeficients esmentats més grans que 1 són per als que tenen ponència de valors amb entrada en vigor fins al 2003, i són més petits que 1 els que tenen ponències amb entrada en vigor posterior a aquell any.
Els coeficients d’actualització queden fixats per al 2019 d’acord amb el quadre següent:
Any d’entrada en vigor ponència de valors | Coeficient d’actualització |
---|---|
1984, 1985, 1986, 1987, 1988 y 1989 | 1,05 |
1990, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999 y 2000 | 1,03 |
2001, 2002 y 2003 | 1,02 |
2005, 2006, 2007, 2008, 2009 y 2011 | 0,97 |
2012 y 2013 | 0,93 |
Termini de sol·licitud d’aplicació de coeficients d’actualització de valors cadastrals. El 2019, el termini que tenen els municipis per sol·licitar l’actualització dels valors cadastrals per a l’any següent excepcionalment s’amplia fins al 31 de juliol, quan el termini establert és des de l’1 de gener al 31 de maig.
Termini d’aprovació del tipus de gravamen de l’IBI i de les ponències de valors totals. El 2019, el termini que tenen els municipis que acordin nous tipus de gravamen, pel fet d’estar incursos en procediments de valoració col·lectiva, per aprovar-los excepcionalment s’amplia fins al 31 de juliol, quan el termini establert és, com a màxim, fins al 30 de juny.
Lloguer d’habitatges. Amb efecte des del 19 de desembre de 2018, s’exceptua de l’obligació de fer repercutir l’impost a l’arrendatari quan el llogater sigui un ens públic en els casos de lloguer d’immoble d’ús residencial amb renda limitada per una norma jurídica, i es crea una bonificació potestativa de fins al 95% per als immobles destinats a lloguer d’habitatge amb renda limitada per una norma jurídica.
MODIFICACIONS ALS REGLAMENTS DE L’IVA, DE FACTURACIÓ I DE LES ACTUACIONS I ELS PROCEDIMENTS DE GESTIÓ I INSPECCIÓ
Opció per la no subjecció de determinats lliuraments i prestacions de serveis. S’amplia l’opció de tributar fora del territori d’aplicació de l’impost (TAI) a les prestacions de serveis de telecomunicacions, de radiodifusió i de televisió, quan el destinatari és un empresari o professional establert en el TAI. Fins ara, l’opció només s’aplicava als lliuraments de béns, i no a les prestacions de serveis. D’aquesta manera, el Reglament s’adapta a la modificació legal, incorporada per la Llei de pressupostos generales de 2018, que estableix un llindar de fins a 10.000 euros que, si no s’excedeix, implica que aquestes prestacions de serveis es localitzin a l’estat membre de l’establiment del prestador. No obstant això, es pot optar per tributar a l’Estat de consum, encara que no s’hagi superat el límit esmentat.
Regla d’inversió del subjecte passiu per l’adquisició d’immobles. En cas que el destinatari decideixi acreditar que compleix els requisits per aplicar la inversió del subjecte passiu, ha de manifestar que té dret a la deducció total o parcial de l’IVA. S’adapta al Reglament el supòsit legal que també es produeix la inversió del subjecte passiu quan el destinatari té dret a la deducció parcial, i no només total, de l’IVA.
Obligacions formals del règim especial de serveis de telecomunicacions, de radiodifusió i de televisió efectuats en el TAI. En els casos en què escaigui emetre una factura s’ha d’ajustar a les normes de l’Estat membre d’identificació. La modificació consisteix a substituir l’estat membre de consum per l’estat membre d’identificació.
Subministrament immediat d’informació (SII):
- L’opció per l’aplicació del SII es pot exercir al llarg de tot l’exercici. Fins ara l’opció s’havia d’exercir durant el mes de novembre anterior a l’inici de l’any natural en què havia d’entrar en vigor.
- Els subjectes passius que hagin començat a portar els llibres registre de l’IVA a través del SII des d’una data diferent del primer dia de l’any natural, quedaran obligats a remetre els registres de facturació del període anterior a la data esmentada corresponents al mateix any natural. Els registres esmentats han de contenir la informació de les operacions efectuades durant aquest període que s’hagin d’anotar als llibres registre de l’IVA.
- Aquesta informació s’ha de subministrar identificant que es tracta d’operacions corresponents al període de temps immediatament anterior a la inclusió del subjecte passiu com a obligat a l’administració dels llibres registre de l’IVA a través del SII.
- El termini per remetre els registres de facturació corresponents a aquest període serà el comprès entre el dia de la inclusió i el 31 de desembre de l’exercici en què aquesta es produeixi.
- El llibre registre de béns d’inversió inclourà les anotacions corresponents a tot l’exercici.
Terminis per a la tramesa electrònica dels registres de facturació per al règim de viatgers. S’especifica que el document únic electrònic de reemborsament s’ha de subministrar abans del dia 16 del mes següent al període de liquidació en què s’inclogui la rectificació de l’impost corresponent a la devolució de la quota suportada pel viatger.
Expedició de factura obligatòria. Les prestacions de serveis i els lliuraments de béns que efectuïn els partits polítics amb motiu de manifestacions destinades a reportar-los un suport financer per al compliment de la seva finalitat específica i organitzats en el seu benefici exclusiu.
La prestació de serveis financers que efectuïn empresaris o professionals diferents a les societats gestores d’institucions d’inversió col·lectiva, entitats gestores de fons de pensions, fons de titulització i les seves societats gestores (fins ara la norma només preveia l’obligació d’emetre factura per les prestacions de serveis que efectuessin empresaris o professionals diferents d’entitats asseguradores i de crèdit). A més, el Departament de Gestió Tributària de l’AEAT pot eximir altres empresaris o professionals de l’obligació d’expedir factura, si les persones interessades ho sol·liciten amb antelació, quan quedi justificat per les pràctiques comercials o administratives del sector d’activitat de què es tracti o per les condicions tècniques d’expedició d’aquestes factures.
Facturació de serveis en què intervenen agències de viatges que actuen com a mediadores en nom i per compte d’altri. El Reglament de facturació regula un sistema de facturació específic per a determinades prestacions de serveis en la realització del qual intervenen agències de viatge que actuen com a mediadores en nom i per compte d’altri. Es requereix, entre altres condicions, que es tracti d’algun dels serveis que es delimiten en la norma que regula, d’aquesta manera, l’àmbit o el marc objectiu d’aquest sistema especial de facturació. Entre els serveis que es poden facturar per aquest sistema hi ha el transport de viatgers i els seus equipatges, hostaleria, campament i balneari, etc.
Ara s’amplia de manera important aquest marc objectiu, ja que aquest sistema de facturació s’aplica també als “serveis de viatges als quals s’apliqui el règim especial de les agències de viatge”, de manera que quan una agència de viatges intervingui com a mediadora en la prestació d’aquests serveis per compte d’una altra agència de viatges, podrà aplicar aquest sistema de facturació.
Alta al cens d’empresaris, professionals i retenidors. S’afegeixen nous casos en què s’ha de presentar l’alta, com per exemple, per optar a la no subjecció a l’IVA de les prestacions de serveis de telecomunicacions, de radiodifusió i de televisió, o per comunicar la subjecció a l’IVA de les prestacions de serveis per via electrònica, sempre que la persona declarant no estigui ja registrada al cens.
ALTRES NOVETATS
Pla anual de control tributari i duaner de 2019. Entre les línies d’actuació principals hi ha el control sobre grans patrimonis, empreses “fantasmes”, vendes per Internet, tecnologies Fintech i criptomonedes. També recull actuacions específiques sobre les hisendes forals o els efectes del Brexit.
ITP i AJD. Contractes d’arrendament d’habitatge. Amb efecte des del 19 de desembre de 2018, s’estableix l’exempció de l’ITP i AJD en la subscripció de contractes d’arrendament d’habitatge per a ús estable i permanent.
AJD. Préstecs hipotecaris. Amb efecte des del 10 de novembre de 2018, quan es tracti d’escriptures de préstec amb garantia hipotecària, es considerarà el prestador subjecte passiu de l’AJD. Es manté l’aplicació de l’exempció subjectiva en AJD corresponent a administracions públiques, entitats sense finalitats lucratives i altres d’establertes en la norma. El deute tributari del pagament de l’impost sobre AJD no serà deduïble en l’impost sobre societats per part del prestador.
Presentació de la declaració anual d’operacions amb terceres persones (model 347). Malgrat les intencions d’avançar aquesta declaració al mes de gener, finalment la declaració informativa d’operacions amb tercers efectuada durant l’exercici de 2018 es continuarà presentant el febrer.
Nova declaració informativa trimestral de la cessió d’ús d’habitatges amb finalitats turístiques (model 179). A partir d’aquest mes de gener, les entitats intermediàries entre propietari i llogater d’habitatges de vacances tindran l’obligació de presentar aquesta declaració informativa. Aquesta declaració tindrà periodicitat trimestral. Tanmateix, durant el mes de gener de 2019, s’haurà de presentar tota la informació referida a l’exercici 2018. Posteriorment, se subministrarà la informació corresponent a l’exercici 2019 trimestralment.
Nova declaració informativa per despeses en llars d’infants o centres d’educació infantil autoritzats (model 233). La Llei 6/2018 de pressupostos per a l’any 2018 va modificar la Llei de l’IRPF, i estableix que l’import de la deducció per maternitat es pugui incrementar fins a 1.000 euros addicionals quan el contribuent que hi tingui dret hagi satisfet, en el període impositiu, despeses per la custòdia del fill més petit de tres anys en llars d’infants o centres d’educació infantil autoritzats. També estableix l’obligació d’informació que han de complir les llars d’infants o els centres infantils a través d’aquest model 233, el termini de presentació del qual, per a l’exercici 2018, serà el comprès entre l’1 de gener i el 15 de febrer de 2019.
Transaccions amb el Regne Unit (efectes del BREXIT). L’Agència Tributària està enviant als contribuents amb relacions especials amb el Regne Unit una comunicació en la qual informa sobre la situació en què quedarien les operacions esmentades si arriba el 29 de març de 2019 i no s’ha aprovat l’acord del Brexit. Principalment, implicaria que les operacions efectuades amb les illes britàniques deixarien de tenir la consideració d’operacions intracomunitàries i passarien a ser considerades com a exportacions o importacions, així com també es generarien totes les obligacions duaneres que comportessin.
Salari mínim interprofessional (SMI). Es fixa el SMI per al 2019 fins als 900 euros mensuals (suposa un increment del 22,3% respecte al vigent el 2018). Amb caràcter anual, queda fixat en 12.600 euros anuals (14 pagues). El SMI diari: 30 euros. El SMI per a empleats de la llar: 7,04 euros per hora. El SMI eventuals i temporers: 42,62 euros diaris.
Un últim consell.
La millor garantia per evitar sorpreses i complir la normativa vigent és deixar-se assessorar per un professional degudament qualificat i que pertanyi a un col·legi professional o associació professional de reconegut prestigi.