Consells per afrontar el 2019 amb vista a ser més competitius

Idees i consells per actuar

Davant del repte d’un nou any, ens agradaria, molt modestament, donar-vos alguns consells basats en les lliçons i les experiències adquirides treballant i col·laborant amb directius de gabinets i firmes de serveis professionals.

  1. Marcar-se uns objectius: qualsevol objectiu és vàlid i respectable, però ens hem de marcar sempre metes, almenys a mitjà termini. Per a això, primer és indispensable saber on som (quota de mercat, competència, facturació, posicionament, clientela, rendiment, beneficis, tendència...) i definir-nos uns objectius. Dit això, hem de tenir en compte quins són els nostres punts forts i les nostres oportunitats, sense oblidar els nostres punts febles respecte als nostres competidors. Tenint en compte tots aquests factors, hem d’elaborar el nostre “pla de màrqueting”, que ens permetrà aconseguir els objectius definits a través d’una estratègia i d’unes determinades accions.
  2. Sempre hem de pensar que quan dediquem uns recursos (temps o diners) a qualsevol acció, en deixem de fer una altra. Per tant, sempre ens hem de preguntar si aquests diners o temps invertit són la millor opció.
  3. Cal posar-se a la pell dels altres, sobretot dels nostres clients, tant interns com externs.
  4. La força de les marques actualment és inqüestionable, gràcies a la força de les xarxes socials aporta distinció, confiança, imatge... No es tracta només d’un logotip, sinó de la nostra imatge corporativa global, la qual ha d'estar determinada i definida totalment.
  5. La informació és poder. Els titulars d’organitzacions han d’estar informats i tenir la informació precisa i actualitzada. No serveix de res saber que estem perdent diners 1 any més tard que això passi.
  6. Revisar i ajustar l’agenda de l’any. S’han de prioritzar i triar els projectes més útils en termes de rendibilitat economicofinancera, responsabilitat social o posicionament.
  7. Centrar-se en el que millor se sap fer. Per millorar la competitivitat cal reforçar encara més els punts forts de l’organització.
  8. Reestructurar i flexibilitzar els costos fixos. Per a això, en implantar programes de reducció de costos és clau identificar correctament on i com es pot fer una reducció de costos i com es pot modificar sense deteriorar la gestió.
  9. Identificar i motivar el personal clau per a la firma. Sense persones no hi ha organització, i en temps de crisi, cal identificar l’equip clau que cal retenir tant sí com no. Cal motivar-lo i potenciar el treball en equip. És un valor diferencial.
  10. Ampliar i estendre els mercats. Encara que sembli una contradicció, els temps difícils ajuden les firmes a buscar nous segments de mercat, que d’una altra manera no buscarien, o els obliga a avançar d’una vegada els projectes d’expansió que moltes vegades posposen. Si el mercat objectiu s’estreny o està saturat, cal ampliar-lo de manera immediata.
  11. Cal saber delegar. I per a això és fonamental creure en la gent que forma part de l’organització.
  12. Invertir en formació és una cosa ineludible per a un despatx que vulgui oferir un servei de qualitat.
  13. La firma ha de preveure una carrera professional per als membres de l’equip humà, ja que altrament s’acabaran desencisant.
  14. Ningú no ha de ser imprescindible en un despatx. Per a això és bàsic compartir els coneixements i tenir molt clar què està fent cadascú.
  15. La qualitat no és una qüestió d’imatge, sinó que posa en evidència una manera de treballar i d’entendre la prestació del servei. Quan els processos i els procediments són coneguts per tothom dins de l’organització, tot és més senzill. Qualitat no és sinònim de certificació, ja que cada despatx pot trobar el seu sistema idoni.
  16. Cal mantenir la gent involucrada. Si la gent té l’oportunitat de donar a conèixer els seus punts de vista, donarà suport a la decisió definitiva, fins i tot si no hi està d’acord.
  17. Cal aprendre a gestionar el temps, i ensenyar a gestionar-lo a tota l’organització.
  18. La bona atenció al client és una peça clau en un despatx. Tots els seus membres han d’estar preparats per a aquesta funció. En el fons, tots venem.
  19. Cal aprendre a dir NO. No tots els clients interessen.
  20. Un despatx no pot viure d’esquena a la competència.
Departament d'Estudis de Planificación Jurídica