L’exercici 2019 està marcat per nombroses novetats de certa importància en l’àmbit de la gestió laboral i de la Seguretat Social. En concret, pel que fa al règim especial dels autònoms, s’estableixen canvis importants, com ara noves cobertures obligatòries, noves bases mínimes i tipus de cotització, canvis en l’anomenada “tarifa plana” (nous autònoms), modificacions de les bonificacions a les treballadores autònomes que es reincorporin al treball en determinats supòsits i en la prestació per cessament d’activitat, i un nou tipus d’infracció laboral greu (“fals autònom”), etc.
En el BOE del 29 de desembre s’ha publicat el Reial decret llei 28/2018, que inclou novetats importants en l’àmbit laboral i de la Seguretat Social que afecten els treballadors autònoms, amb efecte des de l’1 de gener de 2019.
A continuació exposem les novetats principals que tots els autònoms han de conèixer.
1. Obligatorietat de la cobertura de totes les contingències
D’un sistema basat en la voluntarietat en la cobertura de certes prestacions passem ara, des de l’1.01.2019, a l’obligatorietat de cobertura de totes, de manera que passen a ser obligatòries la cobertura de les contingències comunes (malaltia comuna i accident no laboral), les professionals (accident de treball i malaltia professional), la prestació per cessament (la qual a més incrementa la durada màxima, que passa d’un a dos anys) i la cobertura de formació i la de prevenció.
Excepcions a la cobertura obligatòria:
- Sistema especial de treballadors per compte propi agraris
- Socis de cooperatives: s’exceptuen de la cobertura obligatòria els socis de cooperatives inclosos en el RETA que disposin d’un sistema intercooperatiu de prestacions socials, complementari al sistema públic, que tingui l’autorització de la Seguretat Social per col·laborar en la gestió de la prestació econòmica d’IT i atorgui la protecció per les contingències esmentades, amb un abast almenys equivalent al regulat pel RETA.
- Religiosos i religioses de l’Església Catòlica.
2. Ampliació de l’àmbit de l’acció protectora en el RETA
Amb efecte a partir de l’1.01.2019 es modifica l’Estatut del Treball Autònom per incloure dins de l’acció protectora del RETA, les següents:
- Prestació de cura de nens amb càncer o altres malalties greus.
- Cobertura d’accidents de treball i malalties professionals, que distingeix entre:
- Accident de treball del TRADE, entès com qualsevol lesió corporal que es pateixi amb motiu de l’activitat professional o per conseqüència d’aquesta, i l’accident que pateixi el treballador mentre va al lloc de la prestació de l’activitat o quan en torna, o per causa o conseqüència d’aquesta. Tret que s’indiqui el contrari, es presumirà que l’accident no té relació amb el treball quan s’hagi produït fora del desenvolupament de l’activitat professional de què es tracti.
- Accident de treball de la resta de treballadors autònoms, entès com el que es produeix com a conseqüència directa i immediata del treball que efectua pel seu compte i que determina la seva inclusió en el camp d’aplicació d’aquest règim especial.
I malaltia professional, la que es contreu a conseqüència del treball executat per compte propi que estigui provocat per l’acció dels elements i les substàncies i en les activitats que s’especifiquen a la llista de malalties professionals recollides legalment.
També és accident de treball el que té lloc quan es va al lloc de la prestació de l’activitat econòmica o professional o quan se’n torna, i es considera lloc de la prestació l’establiment en què el treballador autònom exerceixi habitualment la seva activitat, sempre que no coincideixi amb el seu domicili i es correspongui amb el local, la nau o l’oficina que es declara en relació amb l’activitat econòmica a efectes fiscals.
3. Bases i tipus de cotització
Si bé es va anunciar, i es manté, la voluntat d’establir un sistema de cotització en funció dels ingressos reals de l’autònom, mentre no s’aprova aquesta mesura, s’han establert bases màximes i mínimes i les limitacions tradicionals per a la seva elecció.
Durant l’any 2019, les quanties de les bases mínimes de cotització per als treballadors autònoms s’incrementen en un 1,25% respecte de les vigents l’any 2018, i la quantia de la base mínima aplicable amb caràcter general s’estableix en 944,40 euros mensuals. La base màxima queda fixada en 2.077,80 euros mensuals.
Com s’ha estat fent en anys anteriors, s’estableixen regles especials per determinar les bases de cotització en aquest règim per als treballadors per compte propi o autònoms amb 47 anys o més, així com per als denominats autònoms societaris.
PERSONA FÍSICA | AUTÒNOM SOCIETARIS | ||
---|---|---|---|
Base mínima | Quota | Base mínima | Quota |
944,40 euros | 283,3 euros/mes | 1.214,08 euros | 364,22 euros/mes |
- Autònoms de 47 anys i més. Els autònoms que l’1 de gener de 2019 tinguin menys de 47 anys poden triar lliurement la seva base de cotització entre la base mínima (944,40 euros) i la màxima (2.077,88 euros). També tenen aquesta llibertat d’elecció els autònoms de 47 anys dels quals la base de cotització el desembre de 2018 fos igual o superior a 2.052 euros al mes. Altrament, la base màxima de cotització serà de 2.077,80 euros al mes, tret que elevin la base per sobre dels 2.052 euros esmentats abans del 30 de juny de 2019.
- 48 anys o més. La base de cotització dels autònoms que l’1 de gener de 2019 hagin fet 48 o més anys estarà compresa entre els 1.018,50 euros i els 2.077,80 euros mensuals, en línies generals. Hi ha una excepció: que es tracti del cònjuge supervivent de la persona titular del negoci que, com a conseqüència de la mort d’aquesta, s’hagi hagut de posar al capdavant del negoci i donar-se d’alta en aquest règim especial amb 45 anys o més. Només en aquest cas les bases de cotització es podran triar entre un mínim de 944,40 euros i 2.077,80 euros.
- Pluriactivitat. Els autònoms que també cotitzin de manera simultània en el Règim General de Treballadors Assalariats tindran dret al reintegrament del 50% de l’excés en què les seves cotitzacions per contingències comunes —comptabilitzant les aportacions de l’empresari i el treballador per compte d’altri i les de l’autònom— superin la quantia que estableixi a aquest efecte la Llei de pressupostos generals de l’Estat per a cada exercici, amb el límit del 50% de les quotes ingressades en aquest règim especial a raó de la seva cotització per les contingències comunes.
- Sistema especial de treballadors per compte propi agraris. S’estableixen especialitats respecte a les seves bases i el tipus de cotització per contingències comunes i és de cobertura obligatòria i de cobertura voluntària.
48 anys o més. La base de cotització dels autònoms que l’1 de gener de 2019 hagin fet 48 o més anys estarà compresa entre els 1.018,50 euros i els 2.077,80 euros mensuals, en línies generals. Hi ha una excepció: que es tracti del cònjuge supervivent de la persona titular del negoci que, com a conseqüència de la mort d’aquesta, s’hagi hagut de posar al capdavant del negoci i donar-se d’alta en aquest règim especial amb 45 anys o més. Només en aquest cas les bases de cotització es podran triar entre un mínim de 944,40 euros i 2.077,80 euros.
En cas que l’autònom, abans dels 50 anys, hagi cotitzat cinc o més anys en algun altre sistema de Seguretat Social, podrà triar la base entre 944,40 euros mensuals i 2.077,80 euros, sempre que l’última base de cotització fos de 2.052 euros o inferior.
Però si l’última base va ser superior a aquesta quantitat, l’autònom podrà cotitzar per una base d’entre els 944,40 euros i la seva última base de cotització incrementada en un 7%, sempre amb el límit de la base màxima (4.070 euros al mes).
Tipus de cotització
Quant als tipus, s’estableix una escala progressiva, del 30% per a aquest any 2019, del 30,3% el 2020, del 30,6% el 2021 i del 31% el 2022.
Els tipus de cotització, a partir de l’1.01.2019, són els següents:
- Per a les contingències comunes, el 28,30%.
- Per a les contingències professionals, el 0,9%, del qual el 0,46% correspon a la contingència d’incapacitat temporal i el 0,44% a la d’incapacitat permanent, mort i supervivència.
- Per cessament d’activitat, el 0,7%.
- Per formació professional, el 0,1%.
Els tipus de cotització per contingències professionals i per cessament d’activitat dels treballadors autònoms inclosos en el RETA s’han d’ajustar a l’escala següent:
- Per a la cotització per contingències professionals:
- L’any 2020, el tipus de cotització serà de l’1,1%.
- L’any 2021, el tipus de cotització serà de l’1,3%.
- A partir de l’any 2022, el tipus de cotització serà el que s’estableixi amb caràcter definitiu per a tots dos règims especials en la Llei de pressupostos generals de l’Estat respectiva.
- Per a cessament d’activitat:
- L’any 2020, el tipus de cotització serà del 0,8%.
- L’any 2021, el tipus de cotització serà del 0,9%.
- A partir de l’any 2022, el tipus de cotització serà el que s’estableixi amb caràcter definitiu per a tots dos règims especials en la Llei de pressupostos generals de l’Estat respectiva.
4. Obligatorietat en la cobertura de les contingències comunes i contingències professionals amb una mútua col·laboradora amb la Seguretat Social
La gestió de la cobertura s’articula a través de la gestió efectuada per les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social, i s’ha d’optar per la mateixa mútua col·laboradora per a tota l’acció protectora.
Per tant, els autònoms que s’incorporin a aquest règim especial abans de l’1 de gener de 1998 i que hagin optat per mantenir la protecció per la prestació econòmica per IT amb l’entitat gestora, han d’optar, en el termini de 3 mesos, a partir de l’1 de gener de 2019, per una mútua col·laboradora de la Seguretat Social, una opció que tindrà efecte des de l’1 de juny de 2019.
Mentre es produeixi aquesta opció, el Servei Públic d’Ocupació Estatal continuarà gestionant la prestació per cessament d’activitat dels treballadors autònoms esmentats, mentre que les contingències professionals estaran cobertes per l’Institut Nacional de la Seguretat Social.
5. Dret a prestació des del primer dia en els casos d’accident de treball o malaltia professional
Els autònoms tenen dret a cobrar la prestació per accident de treball o malaltia professional des del primer dia de baixa, i tots els treballadors per compte propi poden accedir a la formació contínua i al reciclatge professional.
6. Cotització durant les situacions d’incapacitat temporal
El subjecte responsable del pagament de les quotes del treballador autònom a partir del 61è dia, inclòs, en situació de baixa mèdica amb dret a prestació econòmica i fins al dia anterior a l’alta mèdica és la mútua col·laboradora amb la Seguretat Social amb la qual el treballador esmentat tingui coberta les contingències. En conseqüència, els càrrecs que s’emetin al treballador no inclouran la quota corresponent al període esmentat.
7. Modificacions de l’anomenada “tarifa plana” (nous autònoms)
Durant els primers 12 mesos:
- Si es cotitza per base mínima, 60 euros (51,50 les contingències comunes; 8,50 les contingències professionals). S’hi inclou la cotització per incapacitat temporal causada per contingències comunes i professionals, però no la cobertura de cessament d’activitat ni la de formació.
- Si es cotitza per sobre de base mínima, la quota es redueix per contingència comuna un 80%.
A partir del mes 13 fins al 24: s’apliquen reduccions sobre la quota que correspondria.
Aquesta ampliació de la tarifa plana fins a 2 anys també continuarà vigent per a autònoms de municipis amb menys de 5.000 habitants, que va entrar en vigor el 2018.
quest nou canvi normatiu no s’aplica als treballadors inclosos en el sistema especial per compte propi agrari. Per tant, per a aquests treballadors es manté el gaudi del benefici de la tarifa plana en les mateixes condicions aplicades fins al moment.
8. Modificació de les bonificacions a les treballadores autònomes que es reincorporin al treball en determinats casos
Des de l’1.01.2019, les treballadores incloses en el RETA o com a treballadores per compte propi en el grup primer de cotització del RETM que, havent cessat la seva activitat per maternitat, adopció, guarda amb finalitats d’adopció, acolliment i tutela, tornin a fer una activitat per compte propi dins dels 2 anys immediatament següents a la data efectiva del cessament, tenen dret a una bonificació que consisteix a abonar una quota per contingències comunes i contingències professionals de 60 euros mensuals durant els 12 mesos immediatament següents a la data de la reincorporació al treball, sempre que optin per cotitzar per la base mínima.
Si opten per una base de cotització superior a la mínima, durant el període que s’ha indicat abans es pot aplicar una bonificació del 80% sobre la cotització per contingències comunes, i la quota que es reduirà serà la que resulti d’aplicar el tipus de cotització per contingències comunes a la base mínima de cotització que correspongui.
9. Modificacions en la prestació per cessament d’activitat
Es millora l’accés a la prestació per cessament d’activitat (l’atur dels autònoms), es modifiquen els requisits actuals per poder fer més accessible el denominat “atur dels autònoms” i s’amplia la durada de la prestació de 12 a 24 mesos.
En concret, s’introdueixen les novetats següents en relació amb la prestació per cessament d’activitat del treballador autònom:
- El sistema específic de protecció pel cessament d’activitat passa de ser voluntari a ser obligatori.
- S’estableix l’abonament de la cotització a la Seguretat Social del treballador autònom per totes les contingències al règim corresponent, a partir del dia 61 de baixa.
- El dret a la percepció de la prestació econòmica corresponent neix des de l’endemà del dia en què tingui efecte la baixa en el règim especial a què s’estigui adscrit.
- L’òrgan gestor es fa càrrec de la quota de la Seguretat Social durant el període de percepció de la prestació, sempre que s’hagi sol·licitat en el termini previst. En un altre cas, l’òrgan gestor se’n fa càrrec a partir del dia primer del mes següent al de la sol·licitud.
- Es manté el càlcul de la durada de la prestació en funció dels períodes de cotització que s’efectuïn dins dels 48 mesos anteriors a la situació legal de cessament d’activitat, dels quals, almenys, 12 han de ser continuats i immediatament anteriors a la situació de cessament esmentada, però se’n duplica la durada:
- La suspensió del dret comporta la interrupció de l’abonament de la prestació econòmica i de la cotització (abans de la modificació, es preveia la interrupció de l’abonament per mensualitats completes) sense que això n’afecti el període de percepció, excepte en el cas d’imposició de sanció per infracció lleu o greu segons la LISOS, en què el període de percepció s’ha de reduir per un temps igual al de la suspensió produïda.
- El finançament de la protecció per cessament d’activitat ha de ser exclusivament amb càrrec a la cotització per aquesta contingència. La data d’efecte de la cobertura no comença a partir del primer dia del mateix mes en què es formalitzi (com fins ara), sinó que es determina reglamentàriament. Així mateix, el tipus de cotització que es fixa anualment no pot ser inferior al 0,7% ni superior al 4% (es redueix el tipus mínim previst anteriorment en 2,2%).
- En relació amb l’obligació del treballador autònom sol·licitador i beneficiari de la protecció per cessament d’activitat de sol·licitar a la mútua col·laboradora amb la Seguretat Social la cobertura de la protecció per cessament d’activitat, se substitueix la menció de dirigir-se a la mútua amb la qual tingui concertada les contingències professionals per la mútua a la qual estigui adherit.
Període de cotització - Mesos |
Període de protecció - Mesos |
---|---|
De 12 a 17 | 4 |
De 18 a 23 | 6 |
De 24 a 29 | 8 |
De 30 a 35 | 10 |
De 36 a 42 | 12 |
De 43 a 47 | 16 |
De 48 en endavant | 24 |
Se suprimeix l’escala prevista específicament per a treballadors autònoms entre els 60 anys i l’edat en què es pugui causar dret a la pensió de jubilació.
10. Nou tipus d’infracció laboral greu (“fals autònom”)
Com que la base mínima de cotització de l’autònom se situa per sota de la base mínima del règim general, i això podria incentivar en certs casos l’ús fraudulent de la figura de l’autònom, a fi de lluitar contra aquest ús de la figura del fals autònom, s’ha creat un nou tipus d’infracció laboral greu i es preveu per a aquests casos, una multa que pot anar dels 3.126 euros als 10.000 euros.
Així, es considera “falta greu” si la Seguretat Social detecta que una persona fent la mateixa activitat passa de sobte del Règim General al RETA, i sanciona les empreses amb un mínim de 3.126 euros i un màxim de 10.000 euros de multa per cada treballador que estigui mal enquadrat. Fins ara, la Inspecció obligava l’empresa a fer-se càrrec de la diferència en cotitzacions i a regularitzar el contracte. Però realment no s’aplicaven sancions.
Un últim consell.
La millor garantia per evitar sorpreses i complir la normativa vigent és deixar-se assessorar per un professional degudament qualificat i que pertanyi a un col·legi professional o associació professional de reconegut prestigi.