Maria Eugènia Gay
Degana del Col·legi d’Advocats de BarcelonaParli’ns de la seva trajectòria i de la seva experiència professional
Em vaig llicenciar en Dret i exerceixo l’advocacia des del 2001. Sóc especialista en dret processal civil, en els àmbits del dret de família, dret de successions, responsabilitat civil, dret registral, associacions, fundacions i col·legis professionals.
Sens dubte fou el meu pare qui em transmeté la vocació i la passió pel món de la justícia i, en acabar la carrera, vaig començar a treballar al despatx familiar del qual ara en sóc sòcia.
L’any 2005 Silvia Giménez-Salinas em donà l’oportunitat d’incorporar-me a la seva candidatura per a les eleccions de l’ICAB i resultàrem escollides. Des d’aleshores el meu pas per la Corporació ha estat intens. Vaig ser diputada de la Junta de Govern del 2005 al 2009, i responsable durant aquell període del Departament de Relacions Internacionals, presidenta de la Comissió de Mediació i presidenta de la Comissió de Prospectives Socioprofessionals. En acabar el meu mandat em vaig centrar en la formació.
Entre 2010 i 2016 vaig ser vicepresidenta de la Secció de Dret Civil de l’ICAB i membre de la Comissió de Relacions Internacionals del Consell General de l’Advocacia Espanyola (CGAE), càrrec que ostento des de juliol del 2017.
Actualment, a més de degana de l’ICAB, sóc vicepresidenta del Consell General de l'Advocacia Espanyola (CGAE) i presidenta de la seva Comissió de Relacions Internacionals, presidenta de la Comissió de Mediació de la Federation des Barreaux d'Europa i Presidenta de l'Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya.
Sempre he dedicat part de la meva vida laboral al Col·legi, amb vocació de servei cap als companys i companyes però també amb gran sensibilitat cap als problemes de la ciutadania i molt especialment dels col·lectius més vulnerables, especialment el de les dones.
Porta una mica més d'un any al capdavant de la institució, com valora aquest període?
Al juliol del 2017, data en què vaig prendre possessió del càrrec de degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, vaig iniciar un projecte al costat dels meus companys i companyes de Junta de Govern amb l'objectiu d'aconseguir que l’ICAB es convertís en un col·legi professional de referència -una institució innovadora, integradora, participativa, solidària, transparent i oberta al món-, que atengués alhora que assegurés respondre a les necessitats de l'advocacia del nostre temps, i que garantís el correcte exercici de la professió, alhora que assegurés els drets de la ciutadania. Així mateix, em vaig plantejar com a objectiu convertir la Corporació en un referent en lideratge femení i igualtat, promoure la transformació digital tant de la Corporació com de l'advocacia i potenciar la internacionalització dels advocats i advocades.
En tan sols 12 mesos hem aconseguit posar les bases dels reptes que ens plantegem en iniciar aquest projecte il·lusionant.
El compromís amb la paritat s'ha materialitzat amb la presentació del Pla d'Acció per a la Igualtat 2018-2021, la creació de la campanya ‘Cada dia és 8 de març’ i la celebració del 1st Women Business & Justice European Forum.
S'han dissenyat estratègies col·legials per donar un impuls a les àrees d'Internacional i Transformació Digital. Així s'ha creat la Comissió de Relacions Internacionals, integrada per advocats i advocades, que participen activament en les diferents organitzacions internacionals, i la Comissió de Transformació Digital per promoure la digitalització tant de la Corporació com de l'advocacia.
Precisament aquesta Comissió està treballant per aconseguir que l'advocacia pugui actuar com a lobby en matèria de Dret Digital i, al seu torn, convertir Barcelona en la capital mundial dels Drets Digitals.
Els primers passos per aconseguir-ho ja s'han donat. D'una banda, cal destacar que l’ICAB ha impulsat les bases per redactar la Carta dels Drets de la Ciutadania en l'Era Digital al costat del MWCapital i nombroses entitats. De l'altre, volem ressaltar que s'ha reivindicat - en el marc del IV Congrés Internacional de Dret Digital, organitzat amb ENATIC (Associació d'Experts Nacionals de l'Advocacia)- la figura de l'advocat i l'advocada com el professional millor qualificat per realitzar tasques de Delegat i Delegada de Protecció de Dades (DPD), perfil necessari d'acord amb el nou Reglament General de Protecció de Dades.
A través de la Comissió de Normativa s'ha potenciat la participació de l’ICAB en iniciatives parlamentàries i en grups de treball en col·laboració amb el Consell de l’Advocacia Catalana per plantejar reformes legislatives que ajudin a solucionar problemes socials. Així per exemple, per resoldre l'increment del preu del lloguer, s'ha presentat una proposta de reforma de la Llei d'arrendaments urbans (LAU), amb una ampliació de la durada del contracte de 3 a 6 anys. També s'han presentat propostes jurídiques en relació a la Llei de segona oportunitat i l'ocupació il·legal d'habitatges.
En l'últim any l’ICAB s'ha posicionat com a referent de la societat civil catalana implicant-se en tots aquells assumptes que afecten el dia a dia de la ciutadania. Responent a aquesta voluntat, cal assenyalar que el Col·legi ha signat convenis de col·laboració amb l'Ajuntament en matèria d'habitatge, amb la Cambra de comerç per promoure la visibilitat de les dones i el talent femení, ha designat lletrats del torn d'ofici per atendre als 60 migrants de l‘Open Arms que van arribar al port de Barcelona, va engegar el Servei d'Orientació Jurídica a les víctimes de l'atemptat a Barcelona del 17 d'agost de 2017, que va facilitar a les famílies orientació i ajuda en uns moments difícils, entre altres qüestions.
En quins projectes està immers el Col·legi?
Un dels projectes que hem impulsat aquest 2018 és el ‘Pla d'Acció per a la Igualtat 2018 a 2021’, un compromís d'aquesta Junta de Govern per aconseguir la igualtat efectiva de dones i homes en tots els àmbits, començant pel de l'advocacia.
En paral·lel a aquesta acció, des de l’ICAB estem treballant per aconseguir activar de forma real el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere. Són massa les dones assassinades a mans de les seves parelles. Des de l'advocacia no ens podem quedar de braços plegats davant “la xifra de la vergonya”, que per desgràcia ha augmentat de forma escandalosa en aquestes últimes setmanes.
Igualment, la Junta que presideixo també s'ha sumat a donar veu al moviment #Metoo com a mostra de rebuig a l'abús sexual. Per fi les dones s'han empoderat per defensar amb veu pròpia la seva llibertat i dignitat. Des de l'advocacia estem ajudant a donar més visibilitat a la seva tasca.
Què aporta el col·legi al desenvolupament de la professió?
El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona té com a funció primordial garantir el correcte exercici de l'advocacia, oferint solucions d'alt valor pels seus més de 24.000 col·legiats i col·legiades.
El Col·legi, a través de diferents departaments i comissions delegades de la Junta de Govern, posa al servei de les persones col·legiades una sèrie d'eines per facilitar l'exercici professional de l'advocacia.
Des del Col·legi, i a través de la Comissió de Relacions amb l'Administració de Justícia (CRAJ), es treballa per impulsar millores i establir acords de col·laboració amb altres administracions i entitats, com per exemple, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el Departament de Justícia de la Generalitat, Fiscalia, Mossos d'Esquadra, l'Agència Tributària, registres (civil, mercantil o de la propietat), organismes de la Seguretat Social, etc.
D'altra banda, quan vaig assumir el càrrec de degana, la nostra Junta de Govern tenia clar que havia d'aconseguir una sèrie de millores internes. Per això, ens plantejàrem en els primers cent dies de mandat: aconseguir la modificació de les condicions de la pòlissa de responsabilitat civil per abaratir i millorar la cobertura que precisa l'advocacia; el foment de la participació col·legial amb la creació de noves seccions, comissions i grups de treball; l'aplicació del codi ètic i la transparència en la gestió de la Junta de Govern; i la revisió i avaluació de l'organització amb la implementació d'un nou model de gestió, realitzant una autoanàlisi interna, fruit de la interacció de la Junta de Govern i l'equip de treballadors.
El Col·legi ha de ser per a l'advocacia un referent. És la seu a la qual els advocats i advocades poden fer arribar el seu neguit o la sol·licitud d'empara quan l'actuació en defensa dels drets dels ciutadans es veu conculcada. El Col·legi és qui proposa esmenes o modificacions davant les diferents iniciatives legislatives, no solament per donar a conèixer l'opinió de l'advocacia sinó també per aportar el nostre coneixement jurídic i la nostra experiència pràctica.
El Col·legi és qui actua en defensa de l'advocacia, amb especial atenció al col·lectiu de més de 3.000 advocats i advocades que presten el servei del torn d'ofici. Per això, demanem a l'Administració el pagament puntual de les seves retribucions, així com que garanteixi la consideració deguda davant els jutjats i tribunals, ja que a través d'ells es garanteix el dret de defensa de la ciutadania.
L'advocacia és una professió de continu reciclatge, com aborda el Col·legi aquest aspecte?
Per a l'advocacia, la formació i la permanent actualització jurídica són essencials per al bon desenvolupament de la professió, per això el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona té en la formació un dels seus pilars fonamentals.
Sota el meu mandat s'ha fet un gir a la formació. S'ha potenciat la qualitat, s'ha ampliat la formació especialitzada de màsters (en compliance, en dret fiscal, en dret de família i successions, en dret laboral i recursos humans, en propietat intel·lectual i industrial, en resolució de conflictes, en dret immobiliari, en dret dels negocis, en processal civil, en dret penal, en societat de la informació) impartits per professors de gran excel·lència, i s'ha multiplicat la celebració de congressos sobre temàtiques específiques i d'actualitat. Hem organitzat, així, el Congrés de Dret Immobiliari, el Congrés sobre els Drets dels Animals, el Congrés de Responsabilitat Civil i els ja esmentats 1st Women Business & Justice European Forum i el Congrés Internacional de Dret Digital. Tots ells han reunit a més de 1.200 assistents a la seu de l’ICAB, la qual cosa ha suposat un rècord de participació i implicació dels nostres col·legiats i col·legiades.
L’ICAB també imparteix des de fa més de 50 anys el Postgrau de Pràctica Jurídica de l'Escola de Pràctica Jurídica. Aquesta formació facilita als graduats i graduades en Dret iniciar-se en l'exercici pràctic de la professió. Actualment es realitzen dues edicions, la primera d'octubre de 2018 a juny de 2019 i la segona de març a desembre de 2019.
Igualment vull destacar que l’ICAB ofereix conferències i tallers gratuïts per als col·legiats i col·legiades per facilitar que l'advocacia estigui al dia dels canvis legislatius recents.
Tot això ha fet possible que durant el 2017 s'hagin impartit més de 500 activitats de formació, la qual cosa s'ha traduït en més de 4.000 hores lectives, per les quals han passat més de 22.400 persones en tan sols un any.
Què li aconsellaria a un advocat jove que estigui començant?
Vocació, formació i internacionalització són tres màximes per a l'advocacia del segle XXI. Els joves són el present i futur, per això des de l’ICAB, i molt especialment des del Grup de l'Advocacia Jove, se'ls fa costat i se’ls protegeix.
Els consells que donaria a un jove que comença en la professió és que hem d'estar preparats per a una transformació digital que canviarà per complet el nostre ofici tradicional. Anem cap a un nou model d'empreses de serveis jurídics. Hi ha sectors que ja ho van fer abans i són un mirall en el qual reflectir-nos. Hem de formar-nos i adaptar-nos al nou entorn, amb noves eines i habilitats per extreure el màxim potencial a la professió.
Per conèixer l'exercici pràctic de l'advocacia, els recomanaria que realitzessin el Postgrau de Pràctica Jurídica que imparteix l'Escola de Pràctica Jurídica de l’ICAB. En la carrera es donen molts coneixements teòrics, però no s'aprenen qüestions pràctiques que l'advocacia afronta dia a dia, com la redacció d'una demanda, la defensa d'un client davant un tribunal, el tracte amb els clients, etc. En l’EPJ, gràcies a diferents exercicis -com la simulació de judicis, les pràctiques en despatxos o les visites a altres operadors jurídics-, es poden experimentar el que li succeeix a un advocat o advocada que ja està exercint i superar la por escènica que tenim quan ens iniciem en la professió. Per això, considero que aquest postgrau és un primer pas per conèixer per dins la professió i descobrir a quina branca del dret et vols dedicar, almenys en un primer moment.
L'advocat i advocada que s'inicia ha de saber que la formació serà una constant en la seva vida laboral. Per això, l’ICAB té una àmplia oferta en formació contínua (cursos, conferències, tallers). Així doncs, l’ICAB ofereix a tots els advocats i advocades joves un bo, valorat en 300 euros, que els permet realitzar cursos de forma gratuïta. Aquesta formació s'afegeix a les conferències, cursos i tallers que ja s'ofereixen de forma gratuïta per tots els col·legiats de l’ICAB o la formació en idiomes, que avui dia també és essencial.
Vivim en un món global, per això considerem que l'advocacia jove ha de conèixer altres realitats i sistemes judicials. És per això, que des d'aquesta Corporació promovem les beques Erasmus +. A través d'aquestes estades els joves tenen l'oportunitat de fer pràctiques en bufets d'altres països; d'aquesta forma, no només coneixen el funcionament del sistema judicial en aquest país, sinó que tenen l'oportunitat d'aprendre i/o millorar un altre idioma, conèixer una altra cultura, i sobretot, teixir una xarxa de contactes professionals.
I finalment els donaria el màxim consell que vaig rebre jo del meu pare: mai deixis de llegir i llegir.