María Sonia Gumpert Melgosa
Degana de l’I•lustre Col•legi d’Advocats de MadridExpliqui’ns una mica la seva trajectòria professional.
Després d’acabar els meus estudis universitaris vaig començar a treballar al despatx on actualment exerceixo l’advocacia com a sòcia especialitzada en litigació comercial, i des de desembre de 2012, elegida pels meus companys de professió, soc degana del Col·legi d’Advocats de Madrid.
Què la va impulsar a presentar-se a la presidència?
Em va impulsar la convicció que la vida associativa és molt important per al desenvolupament de qualsevol professió, i més en la de l’advocacia. Tinc la convicció que des d’una institució com el Col·legi d’Advocats es poden fer moltes coses a favor del dret a la defensa, del dret dels ciutadans a una tutela judicial efectiva... i crec fermament que la unió fa la força. No és una cosa nova per a mi, ja vaig passar molts anys abans a l’associació d’advocats joves moguda per aquesta mateixa convicció que cal estar units per lluitar per l’interès comú i les finalitats legítimes de la professió.
Què aporta l’escola al desenvolupament de la professió?
Fonamentalment, la primera cosa i la més important és que el Col·legi és la institució que representa la veu de l’advocacia i, per tant, defensa els interessos comuns, com la protecció, la seguretat o la independència dels professionals. Evidentment, cada advocat ha de defensar la seva independència, la seva professionalitat i la seva tasca, però com a institució i com a col·lectiu han de tenir una única veu i aquesta s’exerceix a través de la institució col·legial. I sobretot quan, com estem veient des de fa molts anys, la justícia i la societat civil estan prenent consciència que la política i l’organització de l’Estat estan al seu servei, i no al revés. És en aquest moment que les institucions col·legials són les més importants, crec jo, juntament amb els sindicats i les eines empresarials, per canalitzar aquesta veu.
En quins projectes treballa actualment l’escola?
El projecte més important que tenim ara en marxa és el projecte tecnològic, convertir el Col·legi en referent de la gestió col·legial, no només per als col·legiats —que sens dubte són el centre d’aquest projecte—, sinó també per als ciutadans i les institucions públiques amb les quals normalment treballa i per als que treballa el Col·legi.
Els estudis de dret tenen moltes sortides professionals, quins consells donaria als nous professionals de l’advocacia?
Als joves, que tenen unes habilitats que no tenim els no tan joves: formar-se tecnològicament.
A part, tres regles bàsiques: la formació contínua, cal estar al dia —i els col·legis han de servir també per facilitar aquesta formació—; la deontologia professional, l’ètica professional és importantíssima, i més quan les relacions humanes i econòmiques en la vida són cada vegada més complicades, per tant, l’ètica ha de prevaler sempre i el professional ha de conèixer el codi deontològic, i, finalment, jo diria que la generositat entesa com a activitat pro bo, és a dir, ser generosos per tornar una mica a la societat allò que la societat ens ha donat amb el privilegi de ser advocats. La defensa és un dret fonamental dels ciutadans i, per tant, hem de compartir de manera generosa amb els altres, a través d’una activitat pro bo o d’incorporació al torn d’ofici, aquesta eina que és el coneixement dels drets. Són els mateixos consells que hem donat tota la vida, però que continuen sent vàlids malgrat la transformació que ha fet la nostra societat i la nostra professió.
És també presidenta de la UICM (Unió Interprofessional de la Comunitat de Madrid), què és aquesta associació?
La Unió Interprofessional de la Comunitat de Madrid és una agrupació sense ànim de lucre que reuneix els col·legis professionals de la Comunitat de Madrid o les escoles nacionals que tenen seu a Madrid, de diferents professions i de molts àmbits —metges, arquitectes, enginyers de totes les especialitats, biòlegs, farmacèutics, advocats, procuradors—, en fi, de moltíssimes professions, que té la mateixa finalitat que li he comentat, la de ser la veu unida i unificada dels interessos comuns de les professions.
Quins grans projectes estan incloent actualment des de la UICM?
Hem emprès un gran projecte de reforma interna, ja no només de sistema, un projecte d’estatuts, de canvi d’estatuts que hem portat a bon port i que està funcionant.
Agrupem en la Unió Interprofessional professions de diversa índole, des de les ciències socials fins a les jurídiques, les metgesses i sanitàries, en fi, hi ha 32 escoles i hi estan representats 300.000 professionals. I tenim àmbits d’interès comú: com el deontològic, la formació, el de la prevenció de riscos laborals en què estem treballant.
Un altre aspecte que cal destacar és que des de la Junta Directiva, sota la meva presidència, hem pres una iniciativa important en la defensa de la dona, tant des del Col·legi com des de la Unió Interprofessional.
Recentment la UICM va premiar Banc Sabadell, què els va fer mereixedors del premi?
El premi que vam donar a Banc Sabadell va ser per apostar per les professions i per apostar pel projecte que tenim de constituir-nos en un referent i en una veu dins de la societat civil. Banc Sabadell ha apostat per nosaltres amb un suport a les nostres iniciatives que sens dubte agraïm moltíssim i creiem que s’ha de reconèixer amb aquest premi. És un premi modest, però molt just per a qui aposta per les professions que tan importants són i que són la base econòmica i social d’una part important de la societat civil.