La formació o els seminaris com a via de captació de clients per a una empresa de serveis

Idees i consells per actuar

Es tracta d’un màrqueting basat en el coneixement i l’experiència. No només pot significar un nou servei per oferir els clients, sinó també una via de promoció de l’empresa dins d’un mercat enormement competitiu. És evident que a curt i a llarg termini, aquesta acció s’acabarà traduint en més ingressos.

Una via de promoció

Oferir un pla de formació als nostres clients és una via perfecta de promoció, ja que:

  • Millora la qualitat del servei que s’ofereix.
  • La formació pot ser un instrument per establir una relació interactiva amb els nostres clients i arribar a un equilibri entre el que ells esperen i el que en realitat reben.
  • Amb la formació podem assolir un gran nivell de credibilitat davant els nostres clients i dins del mateix sector.

Possibles temes

El primer plantejament que ens hem de fer a l’hora d’organitzar aquest tipus d’activitat formativa té relació amb els temes que s’han de tractar. Aquests han d’estar estretament relacionats amb el servei que s’ofereix.

El grau d’especialització que es pugui oferir serà fonamental i, sobretot, l’actualitat dels temes. L’empresa ha de fer atenció a les necessitats dels seus clients actuals i potencials. A partir d’aquesta informació estarà en disposició de plantejar els temes més interessants.

En aquest sentit, si el que es pretén és la fidelització de la clientela, la seva participació ha de ser decisiva en la determinació d’un temari, ja que és una manera d’integració (relació empresa-client) i una garantia que quedaran cobertes les necessitats i els desitjos dels clients.

I en el cas de buscar captar altres clients nous amb la formació, és important observar les necessitats que hi ha que al mercat i el que fa la competència.

Format de l’activitat

L’activitat formativa que pot oferir una empresa depèn de diversos factors:

a. La capacitat organitzativa de la mateixa empresa.
b. La clientela a qui va dirigida.
c. Els temes o les especialitats que es tractaran.

Així, el format que poden adoptar aquestes iniciatives pot ser bàsicament:

Cursos

  • Solen ser de formació bàsica i amb un temari desenvolupat.
  • La durada serà prolongada i regular.
  • Tenen més cost organitzatiu, d’àmbit econòmic i funcional, però alhora constitueixen una font més gran d’ingressos. Com que el risc econòmic és elevat, estarien indicats per a grans empreses.

Seminaris

  • Poden ser d’actualització, de reciclatge o sobre temes monogràfics.
  • La durada sol ser puntual, per això precisament requereix agilitat quant a la convocatòria.
  • Mai no hi pot haver més de 25 assistents. Per aconseguir una certa intimitat, la proporció entre possibles clients i membres de l’empresa mai no pot superar el cinc a un.

Xerrada - col·loqui

  • Es pot tractar de sessions informatives sobre les novetats que tenen gran transcendència, i poden afectar directament els nostres clients.
  • En aquest cas, es tracta d’un acte assequible: el cost organitzatiu podria ser assumit per qualsevol empresa. El més important és saber explotar el poder de convocatòria a partir del tema proposat, del ponent o escollint el moment oportú.

Discursos

El discurs és una altra eina de màrqueting que permet posar a prova la competitivitat d’una empresa davant de possibles nous clients. S’aconsella que s’imparteixin discursos en patronals, associacions, escoles, cambres de comerç o altres punts neuràlgics als quals assisteixin clients potencials.

Qui l’imparteix?

L’elecció dels ponents ha de ser molt acurada. No només depèn del tema tractat, sinó també a qui va dirigit. De tota manera, cal tenir present que la credibilitat es converteix en un valor fonamental, per la qual cosa és important que l’empresa organitzadora conegui una mica el tema escollit i en tingui una certa experiència.

Les possibles opcions són bàsicament les següents:

  • Professionals de la mateixa empresa.
  • Altres professionals especialitzats en el tema.
  • Personalitats, grans experts, amb poder de convocatòria.

La infraestructura

  • El local ha de ser l’adequat a les característiques del curs.
  • La documentació és un altre aspecte que cal cuidar. Ha de suposar un valor afegit a l’acte i millorar-ne la qualitat.
  • Finalment, un altre aspecte que mai no s’ha d’oblidar és la necessitat que els assistents, al final de l’acte, emplenin un qüestionari d’avaluació del servei.

Com es poden captar assistents?

En aquest punt, s’ha de fer un esforç important, ja que l’èxit de l’activitat organitzada depèn del nostre poder de convocatòria.

  • Publitramesa (correu electrònic o correu ordinari)
  • Xarxes socials
  • Telemàrqueting
  • Premsa
  • Pàgina web de l’empresa

El primer que hem de fer és definir els objectius que pretenem assolir. En funció d’això, decidirem a través de quin mitjà ens volem presentar. Perquè un anunci tingui “ganxo” hem d’exhibir el benefici que el client pot obtenir amb l’assistència a l’acte. L’anunci ha de dir quelcom desitjable sobre l’activitat organitzada.

El dia després: avaluació de la resposta

Una operació important a posteriori serà avaluar la resposta que hem obtingut a la nostra convocatòria. De vegades, la qualitat del servei ofert no es correspon necessàriament amb la que percep el client. Pot existir un malentès respecte al criteri utilitzat.

Per a aquesta anàlisi seria útil la creació d’una base de dades que recopili tota la informació possible. El diàleg amb el client permetrà adaptar el servei al que aquest demana: flexibilitat davant noves oportunitats, sensibilitat al que s’exigeix i elasticitat davant dels errors.

Conclusió

Aquest nou servei és el resultat de la suma de diversos components: informació, seguretat i comoditat per al client. Una bona resposta a les necessitats plantejades ens pot fer guanyar un client per a tota la vida.

Així, hem vist que dins d’una estratègia de màrqueting trobem aquesta nova via que permet a qualsevol empresa oferir un millor servei als clients i, alhora, obtenir més ingressos.

Departament d'Estudis de Planificación Jurídica