Avançament de les principals mesures que preveu la Llei de reforma per als autònoms

Guies i Ajudes

La Llei de reformes urgents del treball autònom que es va aprovar al Congrés el 29 de juny passat es troba actualment al Senat, on estarà com a data límit fins al 31 d’octubre per a la seva tramitació, previ pas pel període d’esmenes a la Llei. Com a criteri general, l’entrada en vigor serà l’endemà de la publicació al BOE. No obstant això, hi ha una sèrie de mesures que es començaran a aplicar a partir de l’1.01.2018: la nova regulació de recàrrec per ingrés fora de termini; mesures de foment i del treball autònom; beneficis en la cotització per a persones amb discapacitat, violència de gènere i víctimes de terrorisme; mesures per aclarir la fiscalitat dels treballadors autònoms; modificació del reglament sobre inscripció d’empreses, afiliació, altes, baixes i variacions de dades; així com el reglament sobre cotització i liquidació d’altres drets de la Seguretat Social, i la modificació de la Llei d’infraccions i sancions en l’ordre social.

Entre les principals mesures previstes per als autònoms, i sens perjudici de les possibles esmenes en el seu tràmit parlamentari, podem destacar:

  • El reconeixement de l’accident in itinere (anada al lloc de treball o tornada d’aquest).
  • La compatibilitat del treball per compte propi i pensió de jubilació: la quantia de la pensió de jubilació compatible amb el treball serà equivalent al 50% de l’import que resulti en el reconeixement inicial. Si l’activitat es fa per compte d’altri, i s’acredita que es té contractat almenys un treballador per compte d’altri, la quantia de la pensió compatible amb el treball assolirà el 100%.
  • La base mínima de cotització dels autònoms societaris (amb menys de 10 assalariats) es determinarà cada any en la Llei de pressupostos generals de l’Estat. D’aquesta manera, deixarà d’estar lligada a l’evolució del salari mínim interprofessional (SMI) i a la base mínima del Règim general.
  • Recàrrec per ingrés fora de termini: es redueix a un 10% (abans el 20%) el recàrrec per ingrés fora de termini de les quotes de la Seguretat Social si l’abonament es produeix dins del primer mes natural següent al del venciment del termini d’ingrés.
  • Es permet canviar quatre vegades l’any la base de cotització, en funció dels interessos i els ingressos.
  • Afiliació, altes i baixes: es possibilita que fins a un màxim de 3 altes l’any tinguin efecte des del moment d’inici de l’activitat i no des del primer dia del mes en què s’inicia l’activitat esmentada, com passava fins ara.
  • Tarifa plana: s’estableix l’ampliació de la quota reduïda de 50 euros/mes per als nous autònoms fins als 12 mesos, en lloc dels 6 actuals. Es redueix de 5 a 2 anys el període que s’exigeix haver estat sense cotitzar en el RETA per poder-se beneficiar de la tarifa plana.
  • Enquadrament en el RETA: la Llei es remet a una comissió d’estudi per precisar i determinar el requisit d’“habitualitat” pel que fa a la incorporació al RETA.
  • Maternitat: les dones que tornin a treballar per compte propi al cap de dos anys del cessament de baixa en l’activitat per maternitat es podran acollir a la tarifa plana de 50 euros/mes, durant els 12 mesos següents a la data de la seva reincorporació al treball.
  • Pluriactivitat: la TGSS passarà a tornar d’ofici, abans del primer de maig de cada exercici, l’excés de cotitzacions ingressades pels treballadors donats d’alta en algun règim per compte d’altri.
  • Cura de fills menors d’edat: es possibilita la bonificació del 100% de la quota d’autònoms per contingències comunes, per una termini de fins a 12 mesos, per la cura de menors de 12 anys a càrrec seu (abans era de 7 anys).
  • Bonificacions: es possibilita que els autònoms gaudeixin de les bonificacions per a la contractació de treball indefinit quan contractin parelles de fet, familiars per consanguinitat o afinitat fins al segon grau o d’aquells que tinguin el control empresarial o tinguin càrrecs directius, sempre que compleixin alguns requisits.
  • Contractació de fills de menys de 30 anys i discapacitats: en el règim general es podran contractar menors de 30 anys, exclosos de l’atur, amb el mateix tractament que els que tinguin més de 30 anys i tinguin una discapacitat, segons els casos, entre el 33% i el 65%.
  • Deducció de despeses en l’IRPF: deducció en l’IRPF del 30% de les despeses de subministraments d’aigua, llum, telèfon, IBI, etc., de l’habitatge, sempre que aquest estigui relacionat amb l’activitat. A més, també s’estableix un límit de 26,67 euros diaris, i 48,08 si és a l’estranger, per a les despeses de manutenció que s’abonin per via electrònica.
  • També es preveuen mesures de millora en la formació de prevenció de riscos laborals a autònoms.
Departament d'Estudis de Planificación Jurídica