“Decisions a prendre abans del tancament de l'exercici”

Editorial

Andreu López Patrón

Director de Col·lectius Professionals

Benvolgut senyor,
Benvolguda senyora,

En la News d’aquest mes de novembre, última de l’any, referent a l’àmbit fiscal, i considerant que s’apropa el tancament de l’exercici fiscal 2017, és de summa importància fer una projecció al desembre de 2017, que ens serveixi de base per prendre les decisions que més convinguin a empreses i autònoms depenent de la seva situació. Per això és important conèixer l’abast de les noves mesures fiscals que s’han aprovat per al 2017, així com les previstes que aprovi el legislador per al 2018 i que puguin repercutir en aquesta última part de l’any, i en general els avantatges que poden aportar a aquests col·lectius.

Per a aquest exercici 2017 s’han aprovat una sèrie de modificacions en alguns tributs que afecten especialment els autònoms i les empreses, com l’impost de societats i l’IVA, que es porten a terme fonamentalment per l’aprovació del Reial decret llei 3/2016, de 2 de desembre, pel qual s’adopten mesures en l’àmbit tributari, i el Reial decret 596/2016, de 2 de desembre, per a la modernització, millora i impuls de l’ús de mitjans electrònics en la gestió de l’IVA. A més, s’ha aprovat la Llei 3/2017, de 27 de juny, de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2017, que en l’àmbit fiscal introdueix alguns canvis importants, entre els quals destaquen principalment els relatius a l’IVA, com les novetats en determinats tipus impositius, en exempcions i en l’impost sobre societats, així com també la modificació de la deducció per inversions en produccions espanyoles de llargmetratges cinematogràfics i de sèries audiovisuals, i de la deducció per despeses efectuades en territori espanyol en execució de produccions estrangeres de llargmetratges cinematogràfics o d’obres audiovisuals.

I com cada any, s’ha aprovat també l’Ordre HFP/1823/2016, de 25 de novembre, per la qual es desenvolupen per a l’any 2017 el mètode d’estimació objectiva de l’IRPF i el règim especial simplificat de l’IVA (mòduls), que mantenia els mateixos mòduls que el 2016 i en anys anteriors, igual com la reducció general en el rendiment net del 5%. En espera que el 2018 baixin els límits màxims d’ingressos a 150.000 euros, el 2017 es mantenen els actuals per als autònoms en mòduls, és a dir, 250.000 euros anuals, també per al límit en compres.

Cal tenir també en compte que la nova Llei de reformes urgents del treball autònom, actualment en tràmit parlamentari d’aprovació al Senat, l’entrada en vigor de la qual està prevista per a l’1 de gener de 2018, inclou per als autònoms en estimació directa en l’IRPF la possibilitat de deduir-se les despeses de subministraments de l’habitatge parcialment relacionat amb l’activitat econòmica, com l’aigua, el gas, l’electricitat, la telefonia i Internet, en el percentatge que resulti d’aplicar el 30% a la proporció que hi hagi entre els metres quadrats de l’habitatge que es destina a l’activitat respecte a la superfície total, excepte que es provi un percentatge és més alt o inferior. També, es poden deduir les despeses de manutenció que es produeixin en el desenvolupament de l’activitat econòmica, sempre que es produeixin en establiments de restauració i hostaleria i s’abonin fent servir qualsevol mitjà electrònic de pagament, amb els límits quantitatius establerts reglamentàriament per a les dietes i assignacions per a despeses normals de manutenció dels treballadors (és a dir, amb caràcter general, 26,67 € si la despesa es produeix a Espanya o 48,08 € si és a l’estranger, quantitats que es dupliquen, al seu torn, si es pernocta com a conseqüència del desplaçament).

I, per descomptat, com a novetat destacada, no podem perdre de vista l’aprovació del Reial decret 602/2016, de 2 de desembre, pel qual es modifiquen el Pla general comptable (PGC) i el PGC pimes, que entre altres novetats destaca l’ampliació de límits per acollir-se al PGC de pimes per a les entitats que puguin formular un balanç abreujat; que l’estat de canvis en el patrimoni net deixa de ser obligatori per a les pimes, i, com ja es va establir en el Codi de comerç, que per als exercicis iniciats a partir de l’1 de gener de 2016 els intangibles (com el fons de comerç) respecte dels quals no es pugui estimar amb fiabilitat la vida útil s’han d’amortitzar en el termini de 10 anys.

Per aquest motiu, en l’apartat d’actualitat econòmica i professional d’aquesta News, intentarem repassar els aspectes clau que cal recordar revisar i les novetats més rellevants, així com recomanar-los alguns consells i idees útils per al tancament fiscal.

En l’àmbit laboral, volem analitzar un tema interessant relacionat amb el Fons de Garantia Salarial (FOGASA), que intervé quan l’empresari es declara insolvent o en concurs de creditors i no pot pagar els salaris i les indemnitzacions pendents als seus treballadors. Pot succeir que la seva empresa degui diverses mensualitats als seus treballadors, fet que genera dificultats per poder continuar el seu negoci. En aquest cas ha de saber que hi ha una línia de finançament mitjançant la qual el FOGASA realitza els pagaments als treballadors i concedeix ajornaments d’aquests deutes laborals.

D’altra banda, en el nostre apartat de “Guies i ajudes” oferim un avanç de les mesures principals que preveu la Llei de reforma per als autònoms, que es va aprovar al Congrés el 29 de juny passat, i que es troba actualment al Senat, on estarà com a data límit fins al 31 d’octubre perquè es tramiti, després de passar pel període d’esmenes a la Llei. Com a criteri general, l’entrada en vigor serà l’endemà de la publicació al BOE. No obstant això, hi ha una sèrie de mesures que es començaran a aplicar a partir de l’1.01.2018: la nova regulació de recàrrec per ingrés fora de termini; mesures de foment i del treball autònom; beneficis en la cotització per a persones amb discapacitat, violència de gènere i víctimes de terrorisme; mesures per aclarir la fiscalitat dels treballadors autònoms; modificació del reglament sobre inscripció d’empreses, afiliació, altes, baixes i variacions de dades; així com el reglament sobre cotització i liquidació d’altres drets de la Seguretat Social, i la modificació de la Llei d’infraccions i sancions en l’ordre social.

Per mantenir-lo informat ens plau enviar-li la nostra News Professional BS Informa del mes de novembre de 2017, amb aquests continguts d’actualitat, i com sempre li oferim la nostra millor oferta de productes i serveis financers i li aportem informació pràctica i de valor, reflexions i exemples que l’ajudin a créixer i millorar en la seva activitat professional.

Seguint la línia marcada en anteriors publicacions, exposarem la gran tasca social que duen a terme els col·lectius professionals, que fàcilment es comprova en les activitats que realitzen i que no sempre transcendeixen. Per això incloem també diverses seccions destinades a recollir i difondre les experiències, els testimonis i els casos d’èxit d’aquests col·lectius. En aquest número tindrem diverses opinions de reconeguts professionals i la seva experiència professional.

També incloem en aquesta revista diverses seccions destinades a informar-lo i donar-li idees i consells, així com indicar-li les ajudes i subvencions que pot obtenir com a professional i inversor. A més, a la nostra secció de respostes professionals podrà consultar una sèrie de pronunciaments emesos per la Direcció General de Tributs (DGT) entorn dels problemes fiscals dels seus productes financers i la seva activitat professional.

Per acabar, li volem agrair la confiança dipositada en els nostres serveis i desitgem que aquest número de la revista sigui del seu grat.

Fins aviat, i que tinguin un bon tancament de l’any 2017!

Rebi una salutació cordial

Andreu López Patrón
Director de Col·lectius Professionals